Annons

Kvällsvandring mot havet

Sida vid sida, men ändå var för sig går de genom skogen mot havet och aftonbönen. Varje måndag kvällsvandrar Åhus församling genom Kronoskogen.
Kristianstad • Publicerad 2 september 2003
En bönestund i sensommarkvällen avslutar den tysta vandringen genom Kronoskogen till Snickarhaken för Ulla Björner, Margareta Löndahl, Vanja Persson, Clara Persson, Mats Ellemark och Lena Berner.Bild: PER ROSENQVIST
En bönestund i sensommarkvällen avslutar den tysta vandringen genom Kronoskogen till Snickarhaken för Ulla Björner, Margareta Löndahl, Vanja Persson, Clara Persson, Mats Ellemark och Lena Berner.Bild: PER ROSENQVISTFoto: 

Eftertanke, tystnad och begrundan är nyckelord för vandringen som församlingen gör en gång i veckan.

Den drygt två kilometer långa sträckan tar cirka 20 minuter. Var och en går i sin takt i sällskap med varandra, men djupt försjunkna i sig själva. Som mest 20 personer, i går kväll en skara på sex.

Annons

– Det är mycket väderberoende. Förra veckan var vi 13, säger Clara Persson.

Hon har varit med sedan starten för tre terminer sedan. I våras låg promenaden på torsdagsförmiddagen. När kvällarna blivit ljusare vandrar de nu på måndagskvällar.

Den 22 september byter man till förmiddagarna igen, tills vintermörkret gör promenaden omöjliga.

– Vi vandrar tysta till havet och går sedan hem i samtal, säger Mats Ellemark.

– Det ger lugn och frid, säger Lena Berner.

Det är sökandet efter en andlig dimension om fört henne att delta. För kvällen agerar hon ledare när komminister Karin Hansson är på semester.

– Det är mitt förflutna som lärare som gör att jag får vara ledare, skojar Lena Berner.

Efter en gemensam bön får gruppen kvällens meditationstema: en påse jord.

Tysta vandrar de genom skogen. På stranden breder havet ut sig. Lena Berner får ta i ända nerifrån tårna för att överrösta vågornas dån.

Guds kärlek är som stranden och som gräset inleder kvällens bönestund. Så läser Lena Berner en text om jorden som kan vara så olika i en sydamerikansk regnskog och en småländsk tallhed, så olika men ändå samma jord. Solen går ner i havet och vandrarna har lugn i sinnet.

Annons

Åsa Pearce

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.se

Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons