Kvinnliga avhoppare ersätts av män
Sedan åhuspartiets kvinnliga ersättare i barn- och utbildningsnämnden lämnat sitt uppdrag har partiet bara en aktiv kvinna. Övriga fem är män.
–Vi hade gärna varit fler kvinnor. Det borde vi vara för att hålla kvaliteten i det politiska arbetet.
Det säger åhuspartiets gruppledare Åke Hultqvist som berättar att partiet resonerat om orsaken till den ojämna fördelningen. Någon förklaring eller lösning har man dock inte kommit fram till. –Vi hade gärna velat ha en kvinna som ersättare, men man får ta vad man har tillgång till. Det fanns ingen duktig kvinna som ville just då.
Han säger att kvinnor är mer försiktiga, mer självkritiska och har sämre självförtroende än män. När kvinnor får erbjudande om ett uppdrag tänker de noga igenom om de tror att de kommer att klara av det. En man tackar ja direkt.
–Kvinnorna har intresset, men många tycker att arbetsbördan är för stor, säger han.
På samma sätt resonerar vänsterpartiets gruppledare Britt-Marie Pettersson. Hon är en av två kvinnor i vänsterpartiets lokala partigrupp. Efter valet var de tre, men i somras flyttade Lina Ydrefelt från Kristianstad och lämnade därmed sitt uppdrag som ledamot i kultur- och fritidsnämnden.
–Det fanns inte så många kvinnor att välja på när Lina skulle ersättas, säger Britt-Marie Pettersson. Efter en stunds betänketid, korrigerar hon sig:
–Det fanns knappast någon.
Britt-Marie Pettersson berättar att partigruppen diskuterade om de borde se till att hitta en kvinna. Det bedömdes som ett jättearbete, och det var partiet inte berett att ta.
Att vänsterpartiet säger sig vara feministiskt tycker Britt-Marie Pettersson ger partiet ett extra stort ansvar att vara jämställt. Hon säger att det är ett ansvar som partiet inte klarar av att leva upp till just nu. Vad ger det då väljarna för signaler att en kvinnlig avhoppare ersätts med en man?
–Om det hade varit en äldre man hade det nog varit illa. Eftersom det blev en ung man känns det inte så farligt. Ungdomar är ju också underrepresenterade i politiken, säger hon.
Vänsterpartiet strävar efter att öka kvinnorepresentationen på sikt. Som exempel på hur partiet går till väga, nämner Britt-Marie Pettersson att partiet startat en kvinnopolitisk cirkel. –Den går ut på att ge deltagarna mer kunskap om kvinnor. Alla medlemmar är välkomna, men det är mest män som går den.
Trots den manliga dominansen på studiecirkeln tror Britt-Marie Pettersson att den är en början. Hur den ska locka kvinnor vet hon inte, men att det kommer att gå är hon övertygad om.malin.ullman
@kristianstadsbladet.se