Kvinnliga chefer tar mer ansvar hemma

Kvinnliga chefer tar fortfarande ett större ansvar på hemmaplan än manliga chefer.
Kristianstad • Publicerad 8 mars 2013

En undersökning från revisions- och konsultföretaget Grant Thornton visar att majoriteten av de kvinnliga cheferna anser sig vara minst lika engagerade som sin partner när det gäller vård av barn, engagerande i barnens aktiviteter och läxhjälp till exempel. De yngre kvinnliga cheferna var dessutom mer jämställda i sin relation jämfört med kvinnliga chefer över 40 år.

De manliga cheferna ansåg sig däremot vara mindre engagerade på hemmaplan jämfört med partnern. Nio av tio manliga chefer hade tagit ut mindre föräldraledighet än partnern, jämfört med 3 procent av de kvinnliga cheferna.

Men att föräldraledighet i huvudsak tas ut av kvinnor är ingen överraskning. Inte bland kvinnliga chefer heller: 31 procent av chefskvinnorna i undersökningen hade tagit ut föräldraledighet över 12 månader. Ingen av de 366 manliga cheferna hade en föräldraledighet över 12 månader.

I Grant Thorntons kartläggning har 557 företagsledare, primärt vd:ar men också en del andra ur företagens ledningsgrupper, intervjuats. Undersökningen är gjord från 24 oktober 2012 till 29 januari 2013.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.