Kvinnors utsatthet i fokus

Att födas till flicka innebär på många håll i världen att födas till sämre förutsättningar till ett bra liv. Detta är värt att belysa tycker Nathalie Wennberg och Niksa Lucic.
Kristianstad • Publicerad 3 mars 2008
Nathalie Wennberg och Niksa Lucic på Söderportgymnasiet höll i går temadag om utsatta kvinnor.
Nathalie Wennberg och Niksa Lucic på Söderportgymnasiet höll i går temadag om utsatta kvinnor.Foto: 

- Vi vill belysa och sprida information om en viktig internationell samhällsfråga, säger Nathalie Wennberg som tillsammans med Niksa Lucic arrangerade temadagen "Utsatta kvinnor" på Söderportgymnasiet igår.

Nathalie och Niksa går tredje året på samhällsvetenskapliga programmet och temadagen är en del i deras gemensamma projektarbete. På schemat igår stod bland annat filmvisning för skolans alla elever. Filmen som visades handlade om kvinnlig könsstympning. Ämnet väcker onekligen känslor och flera ungdommar höll för öronen och vände bort blicken då en liten flicka i filmen, vilt protesterande, hölls fast av en grupp kvinnor för att "renas".

- Vi vill nå ut med det här, få folk att lära sig något och få en ökad förståelse, säger Niksa Lucic som planerar att utbilda sig till läkare.

Förutom filmen höll Nathalie och Niksa en föreläsning för skolans elever, visade en dokumentärfilm om textilarbete i Indien och delade ut ett informationsblad de själva tagit fram. 100 timmar var har de lagt ner på projektet.

Söderportsgymnasiets elever fick också information om FN:s milleniemål som bland annat syftar till att främja jämställdhet mellan könen och kvinnors makt. Diskussionerna kring ämnet utsatta kvinnor kommer att fortgå i klassrummmen under veckan innan hela projektet slutligen sammanställs och utvärderas.

Kvinnofrågor kommer att fortsätta belysas på skolan under veckan med anledning av den internationella kvinnodagen på lördag.

Marie Brandt

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.