Annons

Kyrkrenovering dyrare än beräknat

Det blir mycket dyrare än beräknat att renovera Trefaldighetskyrkan. Kostnaderna för projektet, när det började kalkyleras för ett och ett halvt år sedan, slutade på fem miljoner. Nu när upphandlingarna är genomförda hamnar slutsumman på nio miljoner kronor. – Allting har blivit så här mycket dyrare under tiden, säger kyrkoherde Göran Callmer. – Men vi har ingenting att välja på - kyrkan måste renoveras.
Kristianstad • Publicerad 1 juni 2001

Kalkylen för den sedan länge planerade renoveringen av Heliga Trefaldighetskyrkan i centrala Kristianstad höll inte. Mycket har hänt sedan starten för ett och ett halvt år sedan. De planerade fem miljoner kronorna räcker inte alls till material- och arbetskostnader.

– Allting har blivit så mycket dyrare, säger kyrkoherde Göran Callmer.

Annons

– Så fullmäktige fick vid sitt senaste sammanträde 21 maj besluta om ett tilläggsanslag på fyra miljoner kronor. Hälften av pengarna lånar vi, resten tar vi ur egen fick från reparationsfonden och investeringsfonden.

– Pengarna finns alltså, men man kan ju inte vara helt säker på att det i slutändan inte får återverkningar på verksamheten. Men församlingen har inget alternativ till renoveringen. Den siste juni hade kyrkan hur som helst stängts av försäkringsbolaget.

– Elledningarna från 70-talet är helt söndervittrade invändigt och värmesystemet är mer än 50 år gammalt och helt sönderbränt. Hörselslingan visade sig vara ihopbunden med ståltråd.

– Det är med andra ord obegripligt att kyrkan inte brunnit ner!

– Samtidigt är vi glada att det nu blir åtgärdat.

Under tiden som renoveringen pågår fungerar församlingshemmet som kyrksal. Där har samlingssalen gjorts om till kyrksal med 120 sittplatser och gudstjänsterna samlar mellan 30-40 och 100 besökare.

– Det fungerar bättre än vi trodde, säger kyrkoherden. Renoveringsarbetet i kyrkan har påbörjats i veckan med övertäckningsarbeten. Bland annat ska hela den unika orgeln från 1631 och alla fasta inventarier täckas över.

På söndag den 10 juni kommer danske prinsen Joachim till Kristianstad för att under en dryg förmiddagstimme titta på just Trefaldighetskyrkan samt Stora Torg och Bastion Konungen.

– Tyvärr kan vi inte visa oss från den bästa sidan, säger Göran Callmer. Kyrkan är både tömd och släckt.

Men den är ur arkitektonisk synvinkel unik i Norden och i stort sett helt bevarad och oförändrad från 1628. Så Tøjhusets Venner med prins Joachim i spetsen får ändå kliva in genom porten i den norra delen för att åtminstone få sig en liten glimt av helgedomen. Renoveringsarbetet ska vara klart i mitten på november och återinvigningen blir till första advent.

Annons

– Då är biskop Christina Odenberg bokad för att närvara och deltaga i programmet, säger Göran Callmer.

– Då ska bland annat vår organist Torbjörn Gustavsson få stipendium på 10000 kronor av FKL, Förbundet Kyrkomusik i Lunds stift.

– Där är jag styrelseordförande och Christina Odenberg förbundsordförande, så det passar utmärkt!

Bröd.7.e-post: karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Av Karin Hallengren 044-185543
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons