La Nilssons inredning under klubban

På lördagen auktionerades delar av Birgit Nilssons hem ut i Lund. Allt från soffor till snusdosor gick under klubban.
Kristianstad • Publicerad 8 december 2007
Den läckra soffgruppen i art deco-stil såldes för ynka 4 400 kronor.
Den läckra soffgruppen i art deco-stil såldes för ynka 4 400 kronor.Foto: 

Två timmar före dagens stadsauktion ska börja på Crafoord Auktioner i Lund börjar folk ramla in för att få kika på sakerna som ska ropas ut. Tenn, silver, soffor, vissa målningar, bestick och prydnadsföremål.

- Vi sålde rättså mycket på kvalitetsauktionen för två veckor sedan. Så det här är en specialauktion med en del andra saker ur dödsboet, berättar auktionsbiträde Anders Neldemo.

- Det här är saker hon har använt i sitt hem. Hon har suttit i sofforna och stolarna och använt speglarna. Det är på ett sätt som att titta in i hennes hem. Det är ingen show på det viset. Birgit Nilsson har använt just de här faten, säger han och pekar mot glasmontern med fat, porslins- och keramikfåglar, vaser och silverbestick.

Det är en brokig blandning av föremål som ska bjudas ut. Från stenåldersyxor till ett sjuttiotalssoffbord.

- Hon tyckte mycket om antikviteter och gick ofta själv på auktion. Så det är inte riktigt saker som alla har hemma, säger Anders Neldemo, som tror att hennes piano röner mest intresse på auktionen.

En glad amatör, som han själv kallar sig, står och tittar på en glasmålning. Han heter Patrik Malmberg och på frågan vad det är som intresserar honom med Birgit Nilsson är svaret avväpnande ärligt:

- Jag är intresserad av pengar, ler han och antyder att fynd att kan göras bland de 220 utropen.

- Jag handlar allt jag tycker om. Har jag fått en bra lön en månad så handlar jag på mig lite saker. Jag tycker om porslin och armband, säger han och dyker djupare in i glasmontern som Anders Neldemo öppnat åt honom.

Inga Persson, för dagen hitrest från Helsingborg, har levt med Birgit Nilssons musik sedan hon såg henne i Stockholm på 1950-talet. Dessutom var hennes egen sånglärarinna god vän med primadonnan själv.

- Jag såg henne när hon precis börjat bli populär. Sen har jag alltid varit musikintresserad och har många operainspelningar.

Inga Persson är inte på jakt efter något särskilt fynd, utan mer efter att få en inblick i hovsångerskans liv.

- Jag tycker det är roligt att kunna se hennes saker och tänka mig in i hennes liv. Det är väldigt rörande för mig. Men hade jag varit i en god ekonomisk situation hade jag gärna köpt en ring som jag har sett att hon burit.

- Det är tråkigt att hon är borta. Jag saknar hennes sång och hennes skratt. Men jag har många minnen, säger Inga Persson.

Sammanlagt genererade auktionen 347 000 kronor, som går till färdigställandet av museet över Birgit Nilsson i födelseorten Västra Karup.

André Jönsson

044-18 55 00

andre.jonsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.