Lagbrott när C4 Teknik köpte tjänst

Kommunens tekniska kontor C4Teknik har under flera år anlitat en konsultfirma utan att köpa upp tjänsten enligt lagen om offentlig upphandling. Kommunen har dessutom gratis tillhandahållit en fullt utrustad lokal för arbetet, som i princip har varit på halvtid. Enligt uppgift har C4Teknik anlitat fler konsulter enligt samma modell.
Kristianstad • Publicerad 8 maj 2002

Konsultfirman ägs av en kommunpolitiker och hans hustru. Enligt bolagsordningen ägnar sig firman åt konstruktions- och ritarbeten inom bygg- och VVS-branschen.

Det är hustrun som under minst fem år har utfört arbetet för firmans räkning på kommunen. Kostnad: omkring 340 kronor per timma. Totalt 200000 till 300000 kronor per år.

– Vi har anlitat henne ganska mycket under senare år, bekräftar tekniske chefen Lars Harald.

Tjänsten har inte handlats upp enligt lagen om offentlig upphandling.

– Jag vågar påstå att vi ligger främst bland Skånes kommuner på att handla upp konsulter. Men de avtal vi har haft tidigare har inte omfattat alla kategorier. Bland annat har vi inte handlat upp ritarbete. Vi har inte prioriterat det, säger Lars Harald.

Att konsulten har utfört sitt arbete i kommunens lokaler förklarar Lars Harald med att hon jobbat direkt mot C4Tekniks digitala arkiv, och att det därför varit nödvändigt för henne att befinna sig på plats i rådhuset.

Någon hyra har kommunen inte tagit ut av konsulten.

– Nej, det har vi inte, eftersom vi har ställt krav på att hon ska arbeta här. Det är i varje fall så jag har uppfattat det, förklarar tekniske chefen. Men det timpris som vi betalar konsulten är lågt satt av den anledningen.

Kommunens revisorer har reagerat på förhållandet mellan konsulten och C4Teknik.

I ett brev till Lars Harald vill revisorernas ordförande Bengt Gustafson (m) bland annat veta varför C4Teknik inte, med tanke på omfattningen, omvandlat konsultuppdraget till en fast tjänst.

Det skulle, skriver han, ha inneburit en billigare lösning för kommunen.

– Vi räknar inte med att detta är ett permanent behov, svarar Lars Harald. Men vi har också insett att det kanske hade varit bättre för kommunen att inrätta en tjänst, därför har vi tidigare erbjudit konsulten en projektanställning. Men hon avböjde en sådan.

Ändå anlitar ni fortfarande konsultfirman?

– Ja. Vi bedömde att vi inte kunde handla upp tjänsten billigare, säger Lars Harald. Men det kan bli dyrare än tänkt. Enligt Bengt Gustafson är det mycket som talar för att skattemyndigheten betraktar konsulten som anställd på kommunen, eftersom hon inte har några andra uppdragsgivare.

Det kan leda till att C4Teknik i efterhand får betala arbetsgivaravgifter och skattetillägg.

Ännu dyrare blir det om det är som uppgifter till Kristianstadsbladet gör gällande, att C4Teknik har anlitat ytterligare konsulter enligt samma modell. Men så är det inte, försäkrar Lars Harald:

– Inte nu, men det förekom på det gamla fastighetskontoret. Däremot har vi en anställd sjukskriven nu och har satt in en konsult i dennes plats. Men jag tror inte att han utnyttjar arbetsplatsen här. Kommunernas revisorer väntar nu på en förklaring av Lars Harald innan de bestämmer sig för hur de ska gå vidare med sin undersökning.

– Vi vill bland annat veta om konsulten, förutom fri hyra, har haft fri telefon, fri datauppkoppling eller andra förmåner. Om det är så, vill vi se om det finns avtal som reglerar det, säger Bengt Gustafson.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.