Lagom kul och lagom hemskt

Underhållningspatrullens stora höstuppsättning blir en skräckkomedi med en delikat balans mellan skoj och skrik. Kristianstadsbladet träffade den centrala blomman.
Kristianstad • Publicerad 27 augusti 2014
Johan Hwatz och Ola Hörling skrattar åt någon som försvunnit ned i blomman Audrey II.
Johan Hwatz och Ola Hörling skrattar åt någon som försvunnit ned i blomman Audrey II.Foto: Foto: Tommy Svensson
På scen. Den mordiska växten lägger rabarber på skådespelarna Jonas Hwatz, Lina Carlsson, Calle Kristiansson, David Rix.
På scen. Den mordiska växten lägger rabarber på skådespelarna Jonas Hwatz, Lina Carlsson, Calle Kristiansson, David Rix.Foto: Foto: Tommy Svensson
Anton Salvin demonstrera hur blomman fungerar.
Anton Salvin demonstrera hur blomman fungerar.Foto: Foto: Tommy Svensson

Två förälskade unga människor, en elak tandläkare, en opportunistisk ägare till en blomsteraffär och en köttätande växt från yttre rymden.

Det är karaktärerna i underhållningspatrullens stora höstuppsättning Little shop of horrors. Det är en musikal baserad på filmen med samma namn.

Inne på Kristianstads teater står i alla fall sen några dagar plantan. Den är större än en människa, heter Audrey II och har en central roll både på scenen och i musikalen.

Calle Kristiansson från Kristianstad, idoltvåan från 2009, spelar växtens röst.

– Blomman har riktigt coola låtar faktiskt, säger han och intygar att han fått förfrågningar om att delta i musikaler förut, men att rollen som intergalaktisk bloddrickande blomma var första gången det kändes rätt, säger han.

Glenn Björkman kommer att stå inuti blomman och sköta dess rörelser, medan Calle står bakom scen och sjunger blommans sånger.

Calle Kristiansson kommer dock att synas på scen, som den onde tandläkaren Orin. Eventuellt kommer den ena karaktären att äta upp den andra.

Det hela låter kanske dråpligt och möjligen som dråp, men helt genomroligt ska det inte bli.

– Jag tycker att man ser det allt oftare med musikaler, att man vill ha ett skratt till varje pris och det tycker inte vi är okej, säger musikalens regissör Ola Hörling. Han håller hårt på att det är en skräckkomedi.

– Man måste spela den liksom på riktigt. Gör man den som buskis så tappar den något.

Samtidigt ska den, trots det bitvis våldsamma innehållet, inte bli för mörk heller. Någon åldersgräns blir det inte, men Ola Hörling varnar för att riktigt små barn kanske inte kommer att förstå nyanserna, även om de säkert kommer uppskatta musiken.

Det tycks dra lite åt olika håll, men kapellmästare Jonas Svensson sammanfattar:

– Det är bra, helt enkelt.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Tor Gasslander
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.