Lägre arbetslöshet och fler offentliga jobb i nordöstra Skåne

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto: Henrik Montgomery/TT

Lägre arbetslöshet, ökad handel och stark utveckling på bostadsmarknaden. Så är läget för nordöstra Skåne, visar Sparbanken Skånes nya konjukturrapport.

Arbetslösheten i nordöstra Skåne har sjunkit med 0,6 procent från september förra året till samma månad 2018. För ungdomar ligger arbetslösheten över Skånesnittet som ligger på 12,4 procent.

– Den stora jobbtillväxten i Skåne har inte skett i näringslivet de senaste åren, utan i offentlig sektor. 55 procent av de nya jobben skapades under 2016 inom den offentliga sektorn. Eftersom den privata sektorn normalt sett ska ha högre produktivitetstillväxt kan detta leda till lägre ekonomisk tillväxt i Skåne. Samtidigt innebär många jobb i offentlig sektor stark motståndskraft mot framtida konjunkturnedgångar, vilket den privata sektorn är mer känslig för, säger Rasmus Roos, bankchef på Sparbanken Skåne i Lund i ett pressmeddelande.

Handeln växer och är områdets fjärde största bransch. Shopping i Kristianstad lockar besökare även från Blekinge och Småland. Till skillnad från andra delområden i Skåne ökade antalet anställda inom handeln under 2016.

Utvecklingen ser ut att hålla i sig efter köpcentret C4 Shopping öppnade i Kristianstad i september, som förväntas öka inströmningen av kunder. Förutom tillväxten på jobb skapar köpcentret även nya möjligheter för underleverantörer och transportbolag.

Utvecklingen på bostadsmarknaden i området har också varit stark och har Skånes högsta prisökning på bostadsrätter. Villapriserna har ökat försiktigt sedan tidigare år. Inom området är prisnivån högst i Kristianstad där priset per kvadratmeter är nästan fyra gånger så högt som i Bromölla.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.