Lägsta punkten – ingen höjdare
Vi citerar vad som skrivs i Absolut Sommar:
”En av landets vissnaste sevärdheter ligger bakom en Statoil-mack. Redan vid vägbeskrivningen får man en hyfsad bild av hur intetsägande Sveriges lägsta punkt utanför Kristianstad egentligen är. Kebnekaise hade som jämförelse knappats beskrivits som beläget bakom en souvenirbutik.
Själva platsen är en platt yta i skogen med en stolpe i mitten. Här och där har skämtsamma lägsta punkten-besökare grävt sig små gropar i ett trist försök att vara den i Sverige som varit allra, allra lägst. Här finns en liten bänk att vila på och en liten papperskorg att slänga sitt lilla skräp i. På det hela taget uteblir storhetsupplevelsen som ofta hör till ställen med rekord i någonting. Under första halvtimmen är vi alldeles ensamma vid attraktionen, men sedan händer äntligen något. Två bilar svänger in, parkeras och ut kliver män med dunkar och slangar. De byter dunkarna mot pengar, sparar slangarna och rivstartar iväg igen. Kvar stannar en känsla av något märkligt har hänt.
Bara Sveriges lägsta punkt är en så tråkig sevärdhet att den är det säkraste stället i stan att vara kriminell på.” – Trist att det skrivs så här om lägsta punkten, men samtidigt är det klurigt skrivet, säger Kristianstads turistchef Tommy Gustavsson. Nu vet jag att många människor tycker att det är spännande att besöka den här sortens olika punkter.
– Det gäller att se lägsta punkten i det sammanhang som den är inplacerad i Kristianstads Vattenrike. Där har vi många besökspunkter. Jag vet att just lägsta punkten är mycket accepterad i detta sammanhang och att den rent historiskt visar hur det varit en sjö här och var havsytan finns.
– Lägsta punkten ligger där den finns och den är inte omgiven av den vackraste naturen. Just stolpen eller monumentet, som jag vill kalla den, visar alla besökare vad det handlar om. En liten bra grej på platsen. Kanske dags att göra något åt attraktionen så att fler hittar fram och därmed tvätta bort stämpeln att lägsta punkten inte är något att besöka. I sammanhanget Kristianstads Vattenrike är den en milstolpe, som visar att här fanns en sjö – Hammarsjön – en gång i tiden. Skickligt invallad med hjälp av engelsmannen John Milner under andra halvan av 1800-talet. Bara det ett mästerverk.
eje.johansson
@kristianstadsbladet.se