Länken skapar oro hos politiker

Oron för vad Kristianstadslänken ska föra med sig kom upp på kommunfullmäktige under tisdagen. Christina Anefur Borglund (KD) påpekade att informationen till såväl politiker som allmänheten varit bristfällig. Och varför har fullmäktige inte fått hela dragningen av länken för beslut? undrade hon.
Kristianstad • Publicerad 18 januari 2012
Christina Borglund (KD).
Christina Borglund (KD).Foto: 

Det var under politikernas frågestund den omdebatterade länken togs upp.

– Varför har vi i fullmäktige inte fått information om Kristianstadslänken och heller inte fått den för beslut? frågade hon kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (FP).

Han höll med om att länken väcker oro. Och sa att han för närvarande ägnar mycket tid åt att i olika sammanhang svara på alla frågor om den.

– Vi måste ta oron på allvar. Det handlar om en kollektivtrafikförändring där vi tror att bussarna kommer att bli allt viktigare. Delar av länken har varit uppe för beslut här i fullmäktige, men helheten har tagits i kommunstyrelsen, medgav han men påpekade att länken faktiskt funnits med i budgeten som klubbats i fullmäktige.

Ompröva sträckningen

– Vi har aldrig diskuterat hur den ser ut, vilken påverkan den får eller fattat beslut om den i sin helhet här i kommunens högsta beslutande organ. Det handlar faktiskt om en satsning på 200 miljoner kronor, insisterade Borglund.

I samband med diskussionen och beslut om att flytta Resecentrum, framförde hon, var det flera ledamöter som kunde tänka sig ompröva sträckningen. Men beslutet togs senare av kommunstyrelsen.

Fritzon spädde på

– Rutinen med information i fullmäktige har införts först långt efter beslutet om att flytta Resecentrum, svarade Pierre Månsson som var mån om att korrigera att projektet kostar 150 miljoner kronor varav kommunen står för 60 miljoner.

Något senare under frågestunden spädde Heléne Fritzon (S) på.

– Med hela den debatt som pågår i lokalsamhället Kristianstad ser vi inte att majoriteten svarar, förklarar eller redovisar besluten för kommuninvånarna, underströk hon.

Pierre Månsson svarade återigen att han förstår oron, men att vissa debattörer använder kommunens uppgifter på ett felaktigt sätt, att missuppfattningar sprids. Den skrivelse med frågor som kom in före jul var omfattande, men svaren ska komma, lovade han.

– Det kan inte vara rimligt att det kommer en skrivelse till kommunen runt den 20 december, nu är det en månad senare utan att det getts några svar. Gå ut och svara och kommunicera det som är möjligt, det är majoritetens ansvar, underströk hon.

– Jag delar den uppfattningen, vi måste se till att svaren kommer fram. Men vi måste kunna stå för de svar vi ger, svarade han.

INTERNAL INTERNAL
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.