Länsbiblioteket kan bli en privat affär

Länsbiblioteket Skåne kan kommas att privatiseras. – Det bästa och billigaste sättet är att föredra, säger Carl Sonesson (m), Region Skåne. Men många är rädda för att vinstintressen ska få ta över och att kvalitet och utbud ska komma i kläm.
Kristianstad • Publicerad 4 januari 2001

Utredningen om länsbibliotekets verksamhet som genomförts av Svenska kommunförbundet är klar. Om den visar att det finns brister som kan undvikas kommer delar av länsbiblioteket att privatiseras och läggas ut på entreprenad, något som upprör många. –Biblioteket är till för allmänheten. Jag hoppas de tar sitt förnuft till fånga, för ett beslut om kommersialisering kommer vi aldrig att acceptera, säger Sven-Erik Bergkvist (s), Region Skåne.

Bente Knudsen, länsbibliotekarie, anser även hon att verksamheten ska bli kvar i egen regi.

–När det gäller stödverksamheten till biblioteken i Skåne känner vi till deras behov. Om vår verksamhet läggs ut på entreprenad uppstår en mur, säger hon. När Kristianstad och Malmöhus län slogs ihop blev länsbiblioteken i de båda länen Länsbiblioteket Skåne med två enheter, en i Kristianstad och en i Malmö. Båda enheterna är inhysta i respektive stadsbibliotek. Det finns totalt tolv anställda varav fyra av medarbetarna arbetar i Kristianstad. Bente Knudsen är nu rädd för att Region Skåne vill koncentrera verksamheten.

–En farhåga är att de kanske tar bort ett ställe. Vi anser att bådas enheter behövs för att bibehålla servicegraden i regionen, säger hon. Men länsbibliotekets verksamhet är både en kvalitets- och kostnadsfråga menar Carl Sonesson (m), Region Skåne. Bakgrunden till utredningen är att kulturnämnden på Region Skåne vill ta reda på om länsbiblioteket drivs på bästa sätt.

–Det är bra med en genomlysning. Det höjer vår kunskap. Vi ser hur det fungerar, vilka som är styrkorna och svagheterna, säger Chris Marschall på Kultur i Skåne.

Utredningen tillsattes som ett led i Region Skånes konkurrensprogram och har sett över både kvalitet, organisation och kostnader. Den sjätte februari presenteras den för kulturnämnden samt berörd personal.

charlotte.orban

@kristianstadsbladet.se

fakta

n Länsbibliotekets statliga uppdrag är tvåfaldigt. Dels ska det bistå Skånes bibliotek med en slags lånecentral där speciella och dyra böcker finns, en viktig uppgift är fjärrlåneverksamheten. Dels ska det vara ett stöd i regionen när det gäller utbildning av personal.

Av Charlotte Orbán 044-185556
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.