Länsrätten ger Lejonskolan rätt om lokalbidraget

Lejonskolan hade rätt. Länsrätten ger kommunen bakläxa när det kommer till lokalbidraget.
Kristianstad • Publicerad 20 mars 2008

Tvisten har pågått länge, mellan den fristående resursskolan Lejonskolan och Kristianstads kommun. Tvisten rör skolans lokaler och den ersättning friskolan får för dem. Nu sätter länsstyrelsen ner foten, kommunen har gjort fel och beslutet att inte ge skolan ersättning för de faktiska lokalkostnaderna är olagligt.

- Att på detta sätt (...) inte ta hänsyn till de faktiska kostnaderna är enligt länsrätten inte förenligt med skollagens krav på likabehandling och beslutet är således olagligt, skriver länsrätten i sin dom. Anne Rydén, rektor på Lejonskolan, känner sig lättad över domen. Hon hoppas att problemet är löst och ur världen.

- Jag tycker att domen är väldigt tydlig. Det känns härligt eftersom vi har lagt ner så mycket tid på det här. Kommunen har gjort fel och nu hoppas jag att de följer det länsrätten sagt.

Men det ska hon inte vara så säker på. Barn- och utbildningsförvaltningens chef Kenth Olsson överväger ett överklagande. Först ska domen analyseras, men han är tydlig med att han inte håller med länsrätten.

- Vi har dessutom sett på andra håll i landet att man kommit fram till andra slutsatser. Så det är inte omöjligt att vi vill föra ärendet vidare, säger han. Enligt kommunens regler, som gällde när tvisten blev ett faktum för snart två år sedan, ersätts de kommunala skolorna i praktiken för faktiska lokalkostnader. Samma sak gäller för friskolorna, men då bara för de lokaler som kommunen godkänt. Lokaler som inte godkänts, vilket det rör sig om i det här fallet, ersätts enligt en beräkning med en genomsnittskostnad per elev. Därmed, menar länsrätten, bestäms inte bidraget till friskolorna på samma grund som kommunens egna skolor.

Att inte ha en reglerad möjlighet att ta hänsyn till de faktiska kostnaderna i enskilda fall är inte förenligt med skollagens krav på likabehandling.

- Naturligtvis är vi för likabehandling, men vi anser att vi har det flexibla system som länsrätten efterfrågar, säger Kenth Olsson. Trots allt betraktar han kontakterna med Lejonskolan som goda. Parterna har under vintern undertecknat ett samarbetsavtal som rör eleverna och elevpengen. Syftet är att eleverna inte ska komma i kläm om kommunen och Lejonskolan hamnar i tvist med varandra.

- Där anser jag att det råder en samsyn mellan oss. Det är enbart i lokalfrågan vi har helt olika uppfattningar.

Länsrätten står alltså på Lejonskolans sida. Kenth Olsson verkar sugen på att veta var Kammarrätten står. Än är tvisten inte utagerad.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.