Länsrättsdom ger elever rätt till skolskjuts

En länsrättsdom om skolskjuts till två Kristianstadsbarn som bor växelvis hos sina föräldrar kan få långtgående konsekvenser för samtliga landets kommuner. Inte minst ekonomiskt, eftersom betydligt fler elever än idag får rätt till skolskjuts. – Jag utesluter inte att vi kommer upp i tusentals elever bara i Kristianstad, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Heléne Svensson (s).
Kristianstad • Publicerad 7 maj 2002

Föräldrarna till barnen som domen gäller har gemensam vårdnad, men bor på olika orter i Kristianstads kommun. Sin skolgång har barnen hos den ene föräldern, och eftersom denne bor nära en skola har ingen skolskjuts krävts när barnen varit där. Under övriga veckor har föräldrarna skött skolskjutsen. När föräldern som bor längst bort från skolan ansökte om skolskjuts för barnen avslog barn- och utbildningsnämnden. Politikerna hänvisade till att barnen är folkbokförda hos föräldern som bor nära skolan och att gemensam vårdnad inte betyder att barnen måste bo lika mycket hos båda föräldrarna. De ansåg, bland annat med hänvisning till att kommunernas kostnader skulle bli orimligt höga, att två adresser inte är en sådan särskild omständighet som gör att en kommun är skyldig att ordna skolskjuts.

Föräldern överklagade beslutet och får nu rätt av länsrätten, som anser att barn- och utbildningsnämndens beslut strider mot skollagen. Som grund för sitt beslut pekar länsrätten bland annat på ett yttrande från Skolverket, i vilket det slås fast att kommunen då rätt till skolskjuts prövas - om barnen bor på två ställen - måste utgå från barnens båda hem. Därför upphävs kommunens beslut.

Konsekvenserna av domen kan bli mycket omfattande för landets kommuner.

– Det här är ett helt nytt ansvarstagande för kommunerna, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Heléne Svensson (s). Vi har matningsområde för skolskjutsarna runt skolorna. Det innebär att det blir taxi för dessa barn. Frågan jag ställer mig är hur man ska göra när föräldrarna bor i skilda kommuner. Hon ser så allvarligt på domen att hon tagit upp frågan med bland andra Ilmar Reepalu, ordförande i Svenska kommunförbundet.

– Ärendet kommer upp i Svenska kommunförbundets utbildningsberedning, där jag sitter, i maj. Tills dess ska tjänstemännen har tagit fram ett underlag om konsekvenserna av domen, förklarar Heléne Svensson. Blir det så som Heléne Svensson befarar, rör det sig om merkostnader i flermiljonklassen enbart för Kristianstads kommun. Många av de 2500 grundskoleelever som redan idag har skolskjuts kan med domen som stöd kräva skolskjuts från ytterligare ett hem. Dessutom kommer många som inte har skolskjuts att söka nu.

Men hur många det kan tänkas bli är svårt att sia om.

– Vi måste ta reda på hur många elever som lever med dubbla adresser innan vi kan dra några slutsatser, säger Heléne Svensson. Men vi har betydligt fler ansökningar att vänta. Jag utesluter inte att vi kommer upp i tusentals elever bara i Kristianstads kommun.

I väntan på besked från kommunförbundet ska barn- och utbildningsnämnden titta närmare på domen. Den ska även ta ställning till om domen ska överklagas.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

FAKTA

Idag har 2500 grundskoleelever i Kristianstads kommun skolskjuts. Per skjutsad elev kostar skolskjutsen drygt 7000 kronor per år. Förra året omfattade verksamheten totalt omkring 19 miljoner kronor, men då ingår även skjuts till och från simskola och i förekommande fall också slöjd och gymnastik.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.