Länsstyrelsen överklagar bakslag om minkfarm

Länsstyrelsen hävdar ihärdigt att Ljungemink i Vittskövle AB håller för många minkar och överklagar Förvaltningsrättens dom till kammarrätten.
Kristianstad • Publicerad 27 januari 2011
Foto: 

Ljungemink i Vittskövle AB överklagade länsstyrelsens beslut med tillhörande vite på miljontals kronor till Förvaltningsrätten i Malmö. Och fick rätt på alla punkter. Nu är det länsstyrelsen som överklagar vidare.

Länsstyrelsen har i ett tidigare beslut gett företaget tillstånd att hålla 10 400 avelshonor, men Ljungemink har haft 15 000.

Förvaltningsrätten kom fram till att ett tillstånd inte kan villkoras utan antingen ges ett tillstånd att hålla mink, eller inte.

Länsstyrelsen påpekade bland annat att det fanns burar som var undermåliga och att flera av dem höll fel sammansättning av minkar. Att det fanns djur som hölls i för trånga burar.

Men Förvaltningsrätten ansåg att länsstyrelsens krav var för otydliga och att de inte hade stöd i djurskyddslagen. Länsstyrelsen har heller inte kunnat peka på att djuren mått dåligt eller tagit skada.

Länsstyrelsen har begärt anstånd till den 21 februari med att utveckla sin talan till kammarrätten.

– Jag vill inte uttala mig mer än vad som står i överklagandet. Jag vet inte ens om det är klart med att vi fått anstånd, säger Anna-Britt Adell, jurist vid länsstyrelsen.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.