Annons

Lantarbetare fick stöt av 10 000 volt

Kristianstad • Publicerad 18 september 2003
Flaket var så långt att det nådde ända upp till högspänningsledningen förbi gården Ljungdala i Östra Ljungby när det tippades. Därmed blev det strömförande. En lantarbetare fick 10000 volt genom kroppen när han kom i kontakt med släpet. Här berättar gårdens ägare Willy Olsson för polisen om hur olyckan gick till. BILD: TOMMY SVENSSON
Flaket var så långt att det nådde ända upp till högspänningsledningen förbi gården Ljungdala i Östra Ljungby när det tippades. Därmed blev det strömförande. En lantarbetare fick 10000 volt genom kroppen när han kom i kontakt med släpet. Här berättar gårdens ägare Willy Olsson för polisen om hur olyckan gick till. BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

En lantarbetare fick en stöt av 10000 volt i höger hand när han höll på att lasta av potatis på gården Ljungdala i Östra Ljungby, vid Trolle Ljungby, på torsdagseftermiddagen.

Mannen hade backat till med traktorsläpet vid gården för att tippa av ett lass potatis. Flaket var så långt att det stötte emot en högspänningsledning och därmed blev strömförande.

Annons

När mannen tippat färdigt skulle han fösa bort några kvarvarande potatis på flaket. Han drog därför handen över flaket, fick då kontakt med plåten och tiotusen volt genom kroppen.

– Jag stod inne i verkstaden när han kom gående och förklarade att han fått en kraftigt stöt i handen. Det började också framträda en brännskada på handen, berättade gårdens ägare Willy Olsson. Mannen satte sig på en stol och drack ett glas vatten i väntan på ambulans.

– Han var skärrad, men hämtade sig och piggnade till innan ambulansen kom, säger Willy Olsson.

Mannen fördes till akuten på CSK för undersökning och vård av brännskadan.

Släpvagnen var tillfälligt inhyrd till gården för potatisupptagning. Flaket är längre och därmed också högre när det tippas än gårdens egna vagnar. Det nådde, oturligt nog, precis upp till kraftledningen som går förbi söder om gården. Mannen uppgav att han känt att traktorn vibrerade konstigt när han hoppade ur förarhytten. Han reflekterade inte närmare över det och tänkte inte på att det kunde bero på att det gick 10000 volt genom traktorn. Sydkraft bröt strömmen så fort man fick besked om olyckan och skickade sedan personal till platsen för att förvissa sig om att ledningen var strömlös innan släpet flyttades.

Polisen skrev rapport om arbetsplatsolycka och besökte den skadade mannen på akuten.

Lennart Svenezon

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons