Annons

Lärare missnöjda med sin situation

Bara 25 procent av lärarna i Kristianstads kommun upplever sin arbetssituation som positiv och känner att de kan vara med och påverka. Hela 40 procent upplever situationen som negativ och svår att påverka.
Kristianstad • Publicerad 6 juni 2002

– Skolan behöver mer resurser, säger Lars Nilsson, ordförande i Lärarförbundet, som gjort undersökningen bland sina medlemmar. I höstas genomförde Lärarförbundet en rikstäckande undersökning, Medlemsdiskussion 2001. Syftet var att ta reda på hur lärarna ser på sin arbetssituation. Slutrapporten ger en mörk bild av hur lärarna trivs. I riket är det enbart 12,8 procent som har en positiv upplevelse av arbetet samtidigt som de anser sig ha möjlighet att påverka. I skarp kontrast har hela 57,1 procent en negativ upplevelse av sin arbetssituation och möjligheten att påverka. I Kristianstad ser 25 procent sin situation i en ljus dager med stort inflytande - 40 procent upplever en negativ situation med bristande inflytande. – Det innebär inte att vi ska slå oss för bröstet och vänta in de andra, säger Lars Nilsson. Nu hoppas han att undersökningens resultat väcker tankar hos kommunpolitikerna. – Sedan 1991 har politikerna skurit bort 178 miljoner kronor i budgeten för skola och barnomsorg. Under samma tid har kraven ökat på skolan. 1991 kunde eleverna gå ut grundskolan med ettor och tvåor. I dag ska alla elever uppnå godkänt. För Lars Nilsson heter lösningen mer pengar. – Det kan låta enkelt, men utökade resurser ger möjlighet att ordna allt det andra. Kristianstads kommun vill vara en skolkommun med skolfrågor i fokus, men man kan inte betala för en Skoda och förvänta sig en Rolls-Royce. Heléne Svensson (s) ordförande i barn- och utbildningsnämnden, håller med om att skolan fått utså besparingar under 1990-talet. – Men under de tre senaste åren har skolan faktiskt tillförts pengar i och med de så kallade Wärnerssonpengarna. I Kristianstad innebär det ett tillskott om 42 miljoner kronor över fem år. Lärarförbundets enkäten ger uppslag till många frågor för facket att arbeta med. De områden som återkommer mest är arbetets förutsättningar och ramar, ledarskap och arbetsmiljö. Heléne Svensson anser att kommunen redan börjat arbeta med att ge lärarna ett större inflytande. – I den nya organisationen har politikerna i kommunen verkligen lämnat ifrån sig makt och inflytande till framför allt lärarna, säger hon. Lars Nilsson är inte lika övertygad om fördelarna med en ny organisation. – Det går inte att lösa problemen genom att omorganisera. Det skapar ännu mer oreda. Mer resurser är överordnat allt annat. asa.pearce@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons