Lärarfack efterlyser tydligare riktlinjer
Många kommunala beslut fattas utan ett tillräckligt bra beslutsunderlag. Det anser Lärarförbundet, som vill att det tas fram riktlinjer för att politiker och tjänstemän ska inse behovet av beskrivningar av konsekvenserna av beslut som fattas.
Som exempel på ett bristande beslut pekar Lärarförbundet på hur en motion om ”skriftlig information i grundskolan” hanterats. Kommunstyrelsens arbetsutskott diskuterade motionen i maj förra året, och beslöt då att barn- och utbildningsnämnden skulle belysa vilka konsekvenser motionen skulle få när det gäller lärare och kostnader.
När personalkommittén på barn- och utbildningsförvaltningen hade frågan uppe konstaterade gruppen enigt att ett genomförande av innehållet i motionen skulle innebära en förändring jämfört med idag och att det kan leda till ökade kostnader. Trots det blev beslutet i nämnden att det motionen inte får några konsekvenser vad gäller kostnader.
I en skrivelse till kommunstyrelsen skriver Lärarförbundets ordförande Lars Nilsson att facket inte ifrågasätter barn- och utbildningsnämndens rätt att yttra sig. Däremot tycker man att det är märkligt att nämnden först ger förvaltningen uppdraget att göra en konsekvensbeskrivning och sedan bortser från en väsentlig del av den. Underlaget för beslutet blir därmed bristfälligt.
För att undvika liknande händelser vill Lärarförbundet att kommunen tar fram tydliga och kommunövergripande riktlinjer för hur beslutsunderlag ska se ut. Av riktlinjerna ska det framgå, anser Lärarförbundet, att underlaget även ska innehålla synpunkter från anställda som berörs. Lärarförbundet anser också att riktlinjerna ska tas fram av en grupp bestående av representanter från både arbetsgivare och fackliga organisationer.
Matti Stenrosen