Lärarna flyr kommunen

Inför Skolans dag den 9 september går Lärarnas riksförbund ut och varnar för en ohållbar situation för lärarna. ”Vi är jättebekymrade”, säger Birgitta Gjerstad, biträdande kommunombud på Lärarnas Riksförbund i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 1 september 2014

Förra året släppte Skolverket en rapport om att grundskollärarnas arbetstid i snitt ligger på 48 timmar i veckan när den egentligen ska ligga på 45 timmar. Enligt Birgitta Gjerstad på Lärarnas Riksförbund beror den ökade arbetstiden på en ökad administrativ börda.

– Vi gjorde en undersökning förra året som visar att mer än 66 procent av lärarna i Kristianstad vill lämna yrket. Det handlar mycket om att de inte känner att de har tillräkligt med tid till själva undervisningen, säger hon.

Utöver allt pappersarbete anser Birgitta Gjerstad att det dessutom har blivit en tuffare attityd i och utanför klassrummen.

– Fler barn och ungdomar mår dåligt. De behöver kunna känna sig trygga för att lära sig och då behövs trygga lärare, förklarar Birgitta Gjerstad.

Hon förklarar att Kristianstad varken ligger i toppen eller botten när man tittar på skol- och lärarsituationen i Sverige, men trots en god kontakt med kommunens politiker tycker Birgitta Gjerstad att den utlovade satsningen på lärarna inte har kommit igång.

– Lönen har inte höjts som de lovat och vi kan se att kommunen helt saknar vissa yrkeslärare.

De senaste åren har politikerna drivit igenom flera skolreformer och Birgitta Gjerstad tror att det har hjälpt till att skapa en tung situation för lärarna.

– Vi har mycket som har sjösatts på kort tid. Det kräver sin tid att lära sig det nya betygsystemet. Sedan har vi den nya gymnasieskolan. Det har varit många reformer på en gång. Kanske lite för många.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Lisa Kron
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.