Avloppsvatten forsade in i fastigheter

Räddningstjänsten fick rycka ut till adresser i flera kommuner efter att vatten forsat in i byggnader.
Kristianstad • Publicerad 14 augusti 2018

– Vi har ett kraftigt regnväder som drabbar framförallt Östra Göinge och Broby, där vi har fått in flera larm, berättar Anders Pålsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Ett av larmen gäller vatten som forsar in i en fastighet utifrån. Två andra larm gäller villor där avloppsvatten trycks upp inifrån brunnarna och översvämmar husen.

– Vi är på plats med flera brandstyrkor och håller nu på att informera kommunens olika funktioner. Vi hoppas att det sprids så att folk åker hem och kontrollerar sina fastigheter, säger Anders Pålsson.

Styrkor både från Broby och Sibbhult kallades in för att hjälpa till. På Västergatan och Västra Järnvägsgatan i Broby pumpade man ut vatten ur byggnader. Räddningstjänsten räknade med att fler larm kommer att komma in.

– Vi kan bara hjälpa till med det allra värsta. Men det är besvärligt nu när folk har börjat jobba och inte är hemma.

Östra Göinge kommun meddelade att räddningsarbetet prioriterades i första hand till servicefunktioner, företag och därefter bostadsfastigheter. Kommuninvånare som drabbats av översvämningar ombads i första hand att agera själv och kontakta sitt privata försäkringsbolag. Om man misstänkte sig ha fått in avloppsvatten i sin fastighet skulle man kontakta Skåne Blekinge Vattentjänst (SBVT).

I Bromölla fick räddningstjänsten rycka ut till åtta översvämmade källare till följd av störtskurarna på tisdagseftermiddagen.

Strax före klockan 13 öppnade himlen sig över Bromölla. Regn, åska och till och med stora hagel föll över byn. Det dröjde inte länge innan räddningstjänsten fick flera larm om vattenskador i byggnader.

Tre styrkor från räddningstjänsten körde runt och pumpade och dammsög med vattendammsugare. Även Skåne Blekinge vattentjänst var ute med bilar och hjälpte till.

En av de som drabbades var Magnus Nilsson, som kom hem till en översvämmad källare. I väntan på räddningstjänsten sopade han ner vatten i avloppsbrunnen så gott han kunde.

– Jag såg bilen från SBVT på gatan och tänkte att jag får titta i källaren. Jag öppnade dörren och såg att ett rum av fyra klarade sig. Vi har massa grejer där, säger Magnus Nilsson.

Ett par timmar senare hade regnet upphört.

– Det har lugnat ner sig nu. Vattnet stiger inte i alla fall, utan det börjar rinna undan, säger räddningschef Torgny Ekholm.

Totalt ryckte de ut på åtta olika larm om översvämmade källare. I något fall hade säkringen gått när elkablar hamnade under vatten.

– Det var så mycket vatten som kom så avloppssystemen lyckades inte svälja det.

Även i Kristianstads kommun drabbades fastigheter av regnet. Strax innan klockan 15 inkom ett larm om vattenskada i Barbacka Kulturhus i Kristianstad. Räddningstjänsten ryckte ut med ett fordon.

– Det kan vara vatten som både kommer uppifrån och nerifrån. Ännu är det bekräftat, sa Anders Pålsson, inre befäl vid räddningstjänsten, på tisdagseftermiddagen.

Räddningstjänsten bistod med att pumpa ut vatten på platsen.

Senare på dagen inkom larm om vatten i fastigheter i Rinkaby och på Vasagatan i Kristianstad.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Lukas ErnrydSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.