Annons

Lärorikt utbyte om muséers roll Sida finansierar utbildningsvecka i Yngsjö för svensk och afrikansk personal

I Yngsjö är just nu 22 personer från svenska och afrikanska museer samlade. Svenskarna lär ut organisation, afrikanerna hur museet kan ha en folkbildande roll i fråga om integration till exempel.
Kristianstad • Publicerad 20 september 2001

Det är Sida som finansierar samp, svensk-afrikanska museiprogrammet, som ligger bakom utbildningsveckan i Yngsjö. Men något biståndsprojekt är det inte fråga om, betonar Elisabeth Olsson som leder utbildningen. – Det är professionella människor från både Sverige och Afrika, och vi har båda mycket att lära av varandra. Under veckan möts 22 representanter från Sverige och Afrika. Det är mestadels länder i södra och östra Afrika som deltar, samt örikena i Indiska Oceanen. Och visst finns det massor att lära av varandra. Som svensk är det lätt att imponeras av afrikanernas självklara attityd till allmänheten, tycker Elisabet Olsson. – De utgår hela tiden från vad skattebetalarna vill ha. ISverige bygger museitraditionen på folkbildning och demokrati, vilket i sig är bra, men vi har kanske varit mer introverta än afrikanerna. Muséets folkbildande roll är också något som svenskarna delger afrikanerna. Men från svensk sida lär man också ut organisation och administration. Något som Flexon Mizinga som är chef för moto moto muséet i Zambia uppskattar. – Vi lär oss verktyg som gör att vi kan organisera arbetet bättre, och få struktur på hur man organiserar ett projekt från idé till verklighet, och hur man tidigt kan ta reda på om projektet håller hela vägen eller inte. Det museum han förestår startades av en missionär men är numera statligt och har bland annat satsat på att utbilda folk i människans historia i landet. Muséet har ett utbyte med Gävle museum inom samp, och tillsammans blev det bland annat en bok om människans utveckling i Zambia från stenåldern och framåt. Något som afrikanerna också varit duktiga på är att ta upp aktuella samhällsproblem, och genom sin folkbildande roll bidra till förbättringar inom hälsa och sjukvård till exempel, anser Elisabet Olofsson. – De har till exempel gjort arbeten om hiv och mångkulturella samhällen där vi kan lära oss mycket, säger Elisabet Olofsson. carina.nilsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons