"Låt bilen stå lite längre"

Två personer är misstänkta för rattfylleri sedan de stoppats i trafikkontroller på lördagsmorgonen. Polisens tips: "Låt bilen stå lite till".
Kristianstad • Publicerad 9 mars 2013
Nykterhetskontroll.
Nykterhetskontroll.Foto: 

Det kan vara lurigt att ta bilen "dagen efter" trots att du känner dig pigg och fräsch. Två bilister misstänks för rattfylleri efter att de blivit stoppades på lördagsmorgonen då polisen gjorde nykterhetskontroller i nordöstra Skåne.

– Det kan vara ett varningsfinger till andra, vänta några timmar till innan du tar bilen dagen efter att du druckit, säger Christer Nilsson som är inre befäl vid Kristianstadspolisen.

Är det vanligt att ni är ute tidiga lördags- eller söndagsmornar och gör nykterhetskontroller?

– Ja, det är det, vi vet av erfarenhet att det är många som kör lite för tidigt dagen efter.

Om man inte kan låta bilen stå helt och hållet dagen efter att man festat till det lite kan man räkna med att kroppen förbränner ungefär två centiliter alkohol per timme.

– Det gäller om man är fullt frisk och har en normal kroppsbyggnad så det kan slå lite fram och tillbaka – så det är ingen garanti, men ett riktmärke, säger Christer Nilsson.

Den fjärde bilen som polisen stoppade på lördagsmorgonen hade en kvinnlig bilist som hade motsvarande 0,28 promille alkohol i blodet. Hon stoppades på Väg 21 i höjd med Ringelikors klockan 07.50. Nästa person som stoppades och misstänks för rattfylleri körde på Storgatan i Bromölla vid 10-tiden, det var en man med motsvarande 0,26 promille alkohol i blodet.

Maria Sällberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.