Lättare att pendla mellan länen
Redan nu kör Öresundstågen hela vägen till Göteborg och Kalmar, men med SJ:s personal.
För att få ett större, sammanhängande trafiksystem har Skånetrafiken, Hallandstrafiken, Västtrafik och Länstrafiken Kronoberg begärt att få trafikeringsrätten från Malmö till Göteborg och Alvesta.
Idag sa regeringen ja till ett försök från 2009 till och med 2016.
– Vi kommer att fokusera på arbetspendling över länsgränserna och ta fram pendlarkort. Resenärerna kommer också att få gemensam information och biljettsystem, så att det blir enkelt att resa, säger trafikdirektör Gösta Ahlberg på Skånetrafiken.
Om man ska åka tåg till Göteborg ska man kunna köpa biljetten på stadsbussen, på samma sätt som i Skåne.
En grupp på Skånetrafiken och de andra länstrafikbolagen började arbeta med konkreta lösningar redan igår.
I Blekinge har de båda länstrafikbolagen redan trafikeringsrätten och från årsskiftet lanseras för första gången pendlarkort över länsgränsen. De kritiseras dock av studenter för att vara dyra. Trafikeringsrätten till Göteborg och Alvesta ändras just när det är tänkt att danskbrittiska bolaget DSB First ska ta över Öresundstågstrafiken.
Skånetrafikens ansvariga har hoppats på den här lösningen för att övergången ska bli så smidig som möjligt.
Hade de inte fått trafikeringsrätten hade DSB First bara fått köra tågen till länsgränsen. Sedan skulle SJ ha tagit över.
– Då hade det kunnat bli mycket märkliga konflikter. Våra tåg hade fått vända vid Skånegränsen, säger kollektivtrafiknämndens ordförande Lars-Ingvar Ljungman (m).
Samtidigt har SJ överklagat Skånetrafikens beslut att ge uppdraget till DSB First.
Kammarrätten väntas fatta beslut inom några veckor. Infrastrukturminister Åsa Torstensson anser att det är viktigt att skapa förutsättningar för människor att pendla i en växande arbetsmarknadsregion.
– För regeringens del ser vi att det är en expanderande region. Det är viktigt att förenkla systemet för de resande, att ge enkel information och ett enkelt resesystem, säger hon.
Regeringen kräver att länstrafikbolagen samordnar informations-, biljett- och bokningssystem. Om försöket leder till en försämring kan regeringen avbryta det.
Även om SJ nu får konkurrens på de sträckorna hoppas Åsa Torstensson att de och de andra operatörerna i området kan prata med varandra. Regeringen tänker inte starta liknande försök på andra ställen i landet.
– Vi har tillsatt en utredare som ska se över hela persontrafiken, om den ska konkurrensutsättas, säger Åsa Torstensson.
SJ analyserade beslutet igår och kunde inte uttala sig om konsekvenserna ännu.
Ingela Rutberg
044-18 55 65
ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se