Läxorna har bytts ut mot bad och fotboll

Under våren har de jobbat hårt med läxor. Nu får de sin belöning: Ett tvådagars sommarläger på Ivö camping.
Kristianstad • Publicerad 26 juni 2014
Foto: Foto: Bosse Nilsson
Foto: Foto: Bosse Nilsson
En belöning. Från vänster: Ali Makhour, 14 år, Abdikarim Hassan, som är projektledare för läxhjälpen, Ali Al-Hassouni, 14 år, och Ahmed Jalil, som är 14 år.
En belöning. Från vänster: Ali Makhour, 14 år, Abdikarim Hassan, som är projektledare för läxhjälpen, Ali Al-Hassouni, 14 år, och Ahmed Jalil, som är 14 år.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Linda Pettersson är föreståndare för Urbana hembygdsgården.
Linda Pettersson är föreståndare för Urbana hembygdsgården.Foto: Foto: Bosse Nilsson

Under stoj och skrik hoppar de i, en efter en, nere på badplatsen.

– Det är roligt faktiskt. Vi har badat, spelat fotboll och städat. I morgon klockan sex åker vi hem, säger Ahmed Jalil, 14 år.

Han sitter på stranden, tycker att det är lite för ruggigt att bada just nu i det fallande regnet.

Kristianstadsbladet har tidigare skrivit om Abdikarim Hassans läxhjälp på Gamlegården. Efter att den inte längre fick vara kvar i sina gamla lokaler flyttade de i februari in i Urbana hembygdsgården, där de nu har bedrivit läxhjälp fyra dagar i veckan.

Belöning för hårt arbete

Men nu har eleverna bytt böcker och satsdelar mot sommarlov och läger. Läxhjälpen ordnar ett läger som belöning för deras hårda arbete.

– Det är en utflykt ut från förorten. Annars hade de bara varit på Gamlegården hela sommaren, säger Abdikarim Hassan som håller i läxhjälpen.

Han vill ändra bilden av Gamlegården, och han vill att ungdomarna ska känna sig som en del av samhället, att det är lika mycket deras.

Mellan tio och trettio ungdomar kommer och läser varje gång. Och intresset var stort även för att följa med på sommarlägret. Men tyvärr bara bland killar. Tjejerna, som har varit på läxhjälpen, följde inte med.

– Vi har en anställd som är en somalisk mamma. Hon skulle ha varit ledare här för att fler tjejer skulle följa med. Men det blev så att ingen följde med, det är jättesynd, säger Linda Pettersson, som är föreståndare för Urbana Hembygdsgården.

Ideellt arbete

Men många av de som har hjälpt till på läxhjälpen, följde också med och är ledare på lägret.

En av dem är Hussein Muhammed Ali som står vid vattenbrynet. Precis som de andra ledarna hjälper han till helt ideellt. Tidigare har han själv fått hjälp där.

– De flesta som kommer är som jag var. De kan inte svenska. Och jag vet exakt hur det känns. Det är därför jag vill göra det, för att hjälpa dem, säger han.

Och det är roligt, tycker han.

– Därför att de själva är roliga. När man hjälper dem, skojar de, säger Hussein Muhammed Ali.

– De har jobbat efter skolan, det är deras jobb. De har kämpat. Nu får de en speciell dag, nu får de ha roligt. De ska känna att de inte slösat bort sin tid, avslutar han.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Maia Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.