Ledande politiker utfrågade av invånare

Kommuninvånarna fick prata med sina ledande politiker. Givetvis kom Arenan på tal. Av ett 30-tal personer tog några tillfället i akt att prata direkt med kommunstyrelsens ordförande Bengt Gustafson (m) och vice ordförande Heléne Fritzon (s) i Konserthusets lilla sal på tisdagskvällen.
Kristianstad • Publicerad 7 maj 2008
Heléne Fritzon gav svar. Bild: Peter Åklundh
Heléne Fritzon gav svar. Bild: Peter ÅklundhFoto: 

Under konceptet "Politik på minuten" fick politikerna kommentera frågor som kommuninvånare har lämnat till kommunens medborgarkontor. Den första frågan var hur politikerna ska lyckas öka antalet kommuninvånare till 90000 år 2025. Bägge framhöll vikten av att vara en attraktiv boendekommun och Gustafson tillade:

– Den gamla modellen med att satsa på att få hit nya företag och på den vägen få nya invånare har inte varit framgångsrik, sa han.

Roland Jönsson i publiken uppmanade politikerna att sluta snacka om att konkurrera med sydvästra Skåne.

– Vi måste göra det vi är bra på här.

Politikerna å sin sida tycker att Kristianstad ska dra nytta av den dynamiska Öresundsregionen. Gustafson framhöll E22 och tätare tågförbindelser och varnade för att Kristianstad annars blir "Skånes baksida". Publiken var inte sen att reagera.

– Vi som bor här tycker inte att Kristianstad är Skånes baksida. Jag har aldrig hört talas om att någon har flyttat till en kommun på grund av en arena. Det handlar mer om att ha bra skolor och att ha en långsiktighet, sade en person och ordet arena nämndes för första, men inte sista gången. Först diskuterades satsning på fler bostäder, trångboddhet bland flyktingar och segregation och dokumentet Handslaget, där politikerna har enats om övergripande frågor över blockgränserna. Fritzon hävdar att enigheten om de större frågorna ger utrymme för att tydliggöra skillnader dem emellan.

Efter pausen kom arenan på tal. Frågan gällde om inte projektet hade kunnat presenteras annorlunda. Fritzon påpekade att det har informerats om projektet i fem års tid, men att det för många blir mer kännbart när det närmar sig beslut, men hon hade också kritik.

– Det olyckligt att alla handlingar inte var kompletta inför fullmäktige. Informationen i slutändan kunde ha varit bättre.

– Jag kan egentligen inte säga att vi har begått något fel, men vui kunde ha varit mer pedagogiska, sade Gustafson, som tog på sig skulden för att ha begärde fler handlingar om arenan som fick projektet att "växa" från 310 miljoner till en halv miljard.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.