Lediga tyskar sköt med laser

Under tisdagen hade handbolls-VM matchuppehåll i Kristianstad och publiken ägnade sig åt annat. Anhängare till tyska landslaget provade på Laserdome, en anläggning som har ett uppsving sedan turneringen startade.
Kristianstad • Publicerad 19 januari 2011
När det på tisdagen var VM-uppehåll i Kristianstad provade anhängare till Tyskland på Laserdome.
När det på tisdagen var VM-uppehåll i Kristianstad provade anhängare till Tyskland på Laserdome.Foto: 

Några hängivna anhängare till Tyskland reste på måndagen från Göppingen utanför Stuttgart till Kristianstad för att följa landslaget genom VM-turneringen. På tisdagen var det spelfri dag och annat stod på programmet.

– Då passar vi på att göra andra saker. I dag testar vi laserdome, säger Jochen Hassert.

Tillsammans med sitt handbollslag från Göppingen flög han till Köpenhamn och tog sig vidare med tåg till Kristianstad. De brukar åka på internationella turneringar.

– Jag är 35 år och spelar på en låg nivå, men är väldigt intresserad av handboll. När det finns möjlighet åker vi och förra året var vi på EM i Österrike, säger Jochen Hassert.

Vad tycker du om vistelsen i Kristianstad hittills?

–Det är bra. Det är en vacker stad och folk som bor här är vänliga. Att hitta boende var inte svårt. Vi kollade upp det på nätet och hittade rum i en privatbostad på Långebro-gatan.

Vad händer framöver?

– Förutom att gå på handboll ska vi se oss omkring och gå ut och roa oss, säger Jochen Hassert.

Ägare till Laserdome i Kristianstad är Stefan Rosen-gren.

– Jag är själv ointresserad av idrott och när jag hörde om VM såg jag inte det som en möjlighet till inkomster. Jag tänkte att de som kommer hit för handbollen håller sig enbart till det. Men så är det inte. Nu under denna veckan har jag märkt ett markant lyft och det är många turister som besöker mig, säger han.

I vanliga fall har han flest besökare på helger. Under handbolls-VM ser det annorlunda ut.

– När det är spelfri dag på arenan, då har jag extra mycket att göra, säger Stefan Rosengren.

Tillsammans med sin fru har han drivit anläggningen i 13 år. Antalet besökare har varierat genom åren.

– 2004 hade vi en djupdykning och då öppnade vi en anläggning i Jönköping för att kontra. 2008 var vi tillbaka på samma nivå som tidigare men sedan kom krisen och då tappade vi 15 procent. Nu är vi på väg upp igen. Jag har hela tiden ökat antalet som kan vara i hallen samtidigt. Nu finns det plats för 18 spelare samtidigt och jag ska öka till 21, säger Stefan Rosengren.

Synen på hans verksamhet har också ändrats genom åren.

– I dag är det accepterat att spela, jag har alla sorters kunder och vem som helst spelar. När jag startade upplevde många det som luddigt och medelåldern var lägre, säger Stefan Rosengren.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.