”Ledningen blev fartblind”

Tyst och dystert. Det var tillståndet på Nolato Mobile igår, dagen efter beskedet om att säga upp 330 anställda på företaget. Teorierna om det som hänt är många. –Ledningen blev fartblind, säger fackets styrelserepresentant Sven-Erik Selind.
Kristianstad • Publicerad 1 mars 2001
Första spadtaget. På tavlan visas grundandet av de lokaler som nu inhyser Nolato Mobile. –Och nu verkar det rasa samman, säger Åse Högman. Sven-Erik Selind ser också dystert på framtiden.
Första spadtaget. På tavlan visas grundandet av de lokaler som nu inhyser Nolato Mobile. –Och nu verkar det rasa samman, säger Åse Högman. Sven-Erik Selind ser också dystert på framtiden.Foto: 
Lunchmöte. Stämningen är dyster i verktygsmakarnas lunchrum. –Ingen vågar säga att de klarar sig, oavsett hur länge de arbetat, säger Tommy Gertsson (mitten). Peter Brenk och Mikael Palm håller med. Bilder: TOMMY SVENSSON
Lunchmöte. Stämningen är dyster i verktygsmakarnas lunchrum. –Ingen vågar säga att de klarar sig, oavsett hur länge de arbetat, säger Tommy Gertsson (mitten). Peter Brenk och Mikael Palm håller med. Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
Stoltheten försvinner. Åse Högman och Sven-Erik Selind tror att många känner att Nolato Mobile är fördärvat nu när så många får gå.
Stoltheten försvinner. Åse Högman och Sven-Erik Selind tror att många känner att Nolato Mobile är fördärvat nu när så många får gå.Foto: 

Bullret slår mot oss när vi kliver in i Nolatos verkstadslokal på Näsby industriområde. Men ljudet visar sig komma från rummets andra halva. Den som tillhör Nolato Alpha. Där pågår produktionen för fullt.

Men Nolato Mobiles maskiner står tysta. Av det 30-tal maskiner vi passerar är bara två igång.

Sven-Erik Selind och Åse Högman från Industrifacket visar oss runt. Kameran får ligga kvar i sin väska. På verkstadsgolvet är det fotoförbud. En stor del av personalen är redan permiterad, det finns inget arbete för dem.

–Vi skulle egentligen ha startat en del nya modeller av mobiltelefoner i höstas men det blev uppskjutet. Eller nedlagt, berättar Sven-Erik Selind.

Det kan hända att en del modeller börjar produceras, men Sven-Erik Selind vågar inte lita på det.

–Ärligt talat tror jag inte det finns någon här inne som tror på vad Ericsson säger längre.

Den allmänna meningen bland de som arbetar den här dagen verkar vara att felet ligger i att Nolato Mobile enbart haft en stor kund – Ericsson. Att de varit beroende av ett företag, och inte letat alternativa kunder.

Men den övergripande känslan är inte ilska utan chock. Många har inte hunnit smälta beskedet ännu.

–Jag visste att det skulle komma, men inte att det skulle röra så många, säger Sujatha Karlsson.

Hon sades upp redan vid förra omgången, och ligger alltså inte sömnlös över veckans besked. –Men det är ju dystert. När det kommer en stor smäll för en kommun så här känns det svårt. Jag har lagt tankarna på att söka nytt jobb på is, men nu börjar jag känna mer panik. Det är så många som ska ut på arbetsmarknaden.

Kollegan Anne Gustafsson har varit på företaget i 15 år nu. Hon tror att hon har goda chanser att få stanna kvar, men har ändå ont i magen över beskedet.

–Ingen är säker, säger hon.

Åse Högman håller med. Hon har tillgång till LAS-listan och har visat den för de anställda. Anne Gustafsson ligger långt ner på listan, och borde alltså ligga bra till.

–Men man kan inte vara säker förrän allt är färdigförhandlat.

Men även de som får stanna kvar är nedstämda.

–Det brukar vara roligt att jobba, men inte idag, säger Mikael Veszpremi. I källaren går Nolato Mobiles anställda sida vid sida med de som arbetar på Nolato Alpha. Det enda som synligen skiljer dem är färgen på byxorna. Grå för Alpha, blå för Mobile.

Och känslan av sorg och besvikelse enar dem. Det är jobbigt för Alphas anställda att se sina kollegor må dåligt.

Fredrik Hannebo jobbar för Nolato Alpha, men många har undrat om han får behålla sin anställning.

–Alpha är inte berörda ett smack! Folk vet inte att det är två bolag som jobbar i samma hus, säger han.

–Men det är ett tak, en koncern, och folk har gått bredvid varandra i kanske 30 år. Vi känner medlidande.

En som fick beskedet om uppsägningarna som en verklig chock var verktygsmakare Jonas Juhlin. Han började sitt arbete för Nolato Mobile den femte februari i år. Innan dess hade han sagt upp sig från sitt fasta arbete i Skara och flyttat med hela familjen till Kristianstad.

–Det är nästan ett år sedan jag tog jobbet här. Men jag har ju hört hur läget har varit, så jag har ringt hit och då har de sagt att det inte var några problem.

Familjen väntar tillökning inom några veckor, så Jonas Juhlin kommer att vara pappaledig ett tag framöver. Sedan gäller att söka nytt jobb.

–Kanske

får familjen flytta igen. Hur det ska gå ihop ekonomiskt vet han inte. Hans fru är mammaledig och själv står han snart utan jobb.

–Men det får gå. Man har väl varit med om stora smällar förr, suckar han.

Över allt pratar de anställda om gårdagens besked.

Tommy Gertsson har tagit lunchrast, men stämningen i lunchrummet är låg. Många ser mörkt på framtiden. –Det var så många som sades upp. Det är inte långt till att lägga ner hela fabriken, säger Tommy Gertsson.

–Nä, det är väl nästa steg, instämmer arbetskamraten Mikael Palm.

Kollegorna i lunchrummet är eniga med Sven-Erik Selind. Fartblindhet är vad som drabbade ledningen.

–De har öst in med folk utan att fatta kostnaden, det går väl bra när företaget går med vinst. Men det har gått för fort.

Nolato Mobiles vd Magnus Nilsson menar att det inte är ledningens fel att framförhållningen i vissa fall kan ses som dålig.

–Jag förstår synpunkterna, men vi har avvaktat på grund av de besked vi fått från kunden, säger Magnus Nilsson.

Han berättar att så sent som i december trodde man på Nolato Mobile att en viss volym skulle produceras åt Ericsson, men denna volym har sedan dess minskat med 70 procent. Sådana förändringar gör det svårt att ha framförhållning, menar han. Kritiken om att Nolato Mobile inriktat sig enbart på Ericsson som kund tycker Magnus Nilsson är lite orättvis.

–Vi har jobbat intensivt för att få fler kunder, och det har vi också fått. Att projekt sedan lagts ner är svårt att förutse.

Tommy Gertsson berättar om tiden då Nolato övertog anläggningen från Ericsson.

–Då lät allt så bra. Det pratades om att Nolato aldrig sagt upp folk, att det var ett solitt företag med starka grundbultar.

–Men det har de verkligen inte levt upp till, summerar verktygsmakare Peter Brenk.

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044-18 55 56
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.