GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Leelas ägare om engagemanget: ”Har inte ord som kan beskriva hur tacksam jag är”

Under söndagen gjordes på nytt stora ansträngningar för att hitta den bortsprungna sheltien Leela. Uppemot 150 personer deltog i sökinsatsen och det konstaterades att VM-hunden är kvar i området. Däremot lyckades den inte fångas in.
Kristianstad • Publicerad 7 oktober 2018 • Uppdaterad 9 oktober 2018
Yury López och hennes make Javier Vega går med sina andra hundar Azul och Fito. Hundarna, som Leela känner, innebär en chans att hon ska komma fram. Det andra alternativet är att Leela lockas med mat och in i en av de två fällor som satts upp.
Yury López och hennes make Javier Vega går med sina andra hundar Azul och Fito. Hundarna, som Leela känner, innebär en chans att hon ska komma fram. Det andra alternativet är att Leela lockas med mat och in i en av de två fällor som satts upp.Foto: Lasse Ottosson

– Men vi har sett hunden både rent visuellt och id-hunden har också känt doftspår. Det viktigaste med dagen är att vi nu vet att hunden bevisligen stannar kvar i området, säger Magnus Svensson strax efter att sökinsatsen avslutats vid 17-tiden.

Tillsammans med Mikael Englesson hade han jobbat hela dagen i den ledningscentral som etablerats vid Skepparslövs Golfklubb. Till en början var antalet hjälpande ögon ganska knapert. Det förbättrades markant på eftermiddagen sedan man gått ut i högtalarsystemet i Kristianstad Arena och bett funktionärer och deltagare på Agility-VM om hjälp.

– Det har nog varit uppemot 150 personer som har varit med och hjälpt till. Det har varit en räddningsinsats med deltagare från nästan hela världen, säger Magnus Svensson.

Planen var att ringa in Uddarps skog i närheten av golfbanan under tiden id-hundar sökte vid grillplatsen där Leela försvann i onsdags.

Hundens ägare Yury López tillbringade natten mot söndag vid grillplatsen med sin make Javier Vega och de grillade också i hopp om att matoset skulle locka fram hunden. Vid midnatt observerade man också något djur som rörde sig i skogsbrynet.

Eva-Karin Lindberg söker med hunden Loke. Ekipaget har lyckats konstatera att den försvunna VM-hunden Leela är kvar i området.
Eva-Karin Lindberg söker med hunden Loke. Ekipaget har lyckats konstatera att den försvunna VM-hunden Leela är kvar i området.Foto: Lasse Ottosson

Eva-Karin Lindbergs id-hund Loke gjorde under söndagsmorgonen markeringar om att det verkligen var Leela som rört sig vid grillplatsen under natten. Senare under dagen snappade hunden upp ytterligare doftspår.

Från början var planen att ringen av frivilliga successivt skulle minskas och att man på så sätt skulle styra Leela mot grillplatsen. Men risken att det kunde skrämma iväg hunden bedömdes senare vara för stor.

I området finns även två fällor som är försedda med mat. Yury López och hennes make gick under hela söndagen runt i närheten med sina två andra hundar Azul och Fito.

– Efter 48 timmar utvecklar hunden ett flyktbeteende och det enda sättet att locka fram den är antingen genom mat eller med hjälp av de andra hundarna, säger Eva-Karin Lindberg.

För Yury López har besöket i Kristianstad varit omtumlande. Hon berättar att känslorna går mellan hopp och förtvivlan.

– Det är väldigt mycket upp och ner. Även om vi är väldigt oroliga så finns det fortfarande hopp, säger hon.

Yury López säger att Leela är en smart hund och uppmanar fastighetsägare i området att titta till sina skrymslen och vrår.

– Det kan vara så att hon har sökt skydd mot kylan i ett garage eller förråd. Så folk kan ju titta till sådana platser som man normalt kanske inte besöker, säger hon.

Hur ser ni på engagemanget som blivit kring det här?

– Jag säger bara wow, säger Yury López och hennes man pekar mot sitt hjärta.

– Vi har så mycket känslor kring det här. Det är helt otroligt. Jag har inte ord som kan beskriva hur tacksam jag är, säger Yury López.

Hon och maken kommer att stanna kvar vid grillplatsen även under söndagsnatten för att försöka locka fram Leela.

En sökinsats i samma storlek som under söndagen är inte planerad på måndagen.

Magnus Svensson och Mikael Englesson vid ledningscentralen, som upprättats på parkeringen vid Skepparslövs Golfklubb.
Magnus Svensson och Mikael Englesson vid ledningscentralen, som upprättats på parkeringen vid Skepparslövs Golfklubb.Foto: Lasse Ottosson
Eva-Karin Lindberg har topsat flygburen som användes när Leela flög från Colombia och sedan låtit sin id-hund Loke lukta. Loke gjorde under söndagen markeringar som visar att Leela är kvar i området.
Eva-Karin Lindberg har topsat flygburen som användes när Leela flög från Colombia och sedan låtit sin id-hund Loke lukta. Loke gjorde under söndagen markeringar som visar att Leela är kvar i området.Foto: Lasse Ottosson
Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.