Annons

Leijonborg positiv till Björklund

STOCKHOLM. Folkpartiledaren Lars Leijonborg är positiv till Jan Björklund som sin efterträdare. Men just nu har han inga planer på att avgå och vill ha ett snabbt slut på partidiskussionen om hans ställning.
Kristianstad • Publicerad 15 augusti 2001

Det har uppstått en diskussion om att Leijonborg biter sig fast vid partiledarposten trots kritiken från ledande folkpartister för att han inte vill ha Björklund som sin efterträdare. Men Leijonborg håller inte med: –Det jag många gånger sagt är att jag hoppas att den dag jag avgår så kommer Jan Björklund vara bland dem som är lämpliga efterträdare, säger han till TT. Några andra lämpliga efterträdare vill inte Leijonborg nämna. –Det kan räcka med honom. Diskussionen om hans syn på Björklund är i stället ett typiskt exempel på vilka skador den nuvarande partiledardebatten orsakar, menar Leijonborg. I och med Stockholms läns väntade ställningstagande mot Leijonborg på måndagskvällen har distrikt med drygt 50 ombud på landsmötet ställt sig kritiska till Leijonborg. Då distrikten har 174 ombud på landsmötet motsvarar det knappt 30 procent av ombuden. Några distrikt som är osäkra, kommer att ta ställning inom den närmaste veckan. Men även om de också säger nej till Leijonborg skulle inte kritikerna motsvara mer än drygt 60 ombud. Till saken hör också att ombuden till landsmötet sällan känner sig slaviskt bundna att följa de egna distriktens beslut. Därmed är ombudens fördelning mer osäker än man vid den första anblicken kan tro. Ordförandena för de osäkra distrikten Blekinge och Bohuslän vill inte säga åt vilket håll det lutar innan styrelserna träffats. Men det finns en klar oro för hur dagens debatt påverkar partiet. De ser inte heller någon större politisk skillnad mellan Leijonborg och Björklund. Irritationen är också stor över att valberedningen valde att presentera sitt förslag i juli, fast den krävt distrikten på besked först den 16 augusti. –Vi är kraftigt lurade av valberedningen. Det har bidragit till kalabaliken. Det rimliga hade varit att distrikten fått diskutera fram till den 16 augusti och då lämnat besked. Då hade man fått se det verkliga stödet, säger Kent Lewén, ordförande i Blekinge. nyheter@kristianstadsbladet.se

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons