Annons

Lena Sjöborg ny chef för integrationskontoret

– Det börjar i 110 och sedan ökar det, säger Lena Sjöborg om sitt nya jobb. Som ny chef för integrationskontoret vill hon arbeta för att invandrare skall betraktas som likvärdiga alla andra i samhället. Enligt henne är det tyvärr inte så idag.
Kristianstad • Publicerad 28 augusti 2001

Att ta emot flyktingar är en sak. Att integrera dem är en helt annan. Det menar Lena Sjöborg. Det är lätt att ta emot dem. Mycket svårare är det att släppa in dem i samhället.

– Jag tycker inte kommunen och samhället lyckats särskilt bra, säger hon.

Annons

Invandrare är oftast dem som befinner sig i sämst utgångsläge när det gäller att få jobb.

– Allas förutfattade meningar är emot dem. Egentligen tror jag inte att samhället har släppt invandringen in på livet.

Därför är arbetet att få människor att våga släppa in invandrarna en mycket viktig del. Varje medborgare är viktig i det arbetet, anser Lena Sjöborg.

Från myndigheternas sida kan man också hjälpa till - bland annat genom att i ett första skede introducera dem så bra som möjligt i samhället. Då måste förberedelserna från samhällets sida vara för att kunskaperna i det svenska språket skall bli så bra som möjligt. – Att klara Svenska för invandrare, SFI, är det allra viktigaste, säger Lena Sjöborg.

Språket är ofta den nyckel som öppnar upp möjligheternas dörrar i samhället.

Sedan berättar hon om när SFI-studenter samlades till demonstration i socialförvaltningens lokaler i slutet av april i år.

– Jag kan inte visa på något konkret resultat av demonstrationen men jag tänker nog lite annorlunda nu.

I och med händelsen insåg hon att invandrarna ofta själv vet vad de kan och vill. Då gäller det också att lyssna på dem istället för att tro att man själv vet allt om vad integrationskontoret bör göra.

– Man måste se vart individen står och börja utifrån det. Lena Sjöborg - som har flera års erfarenhet av socialt arbete - vill individualisera integrationen. Hon har arbetat bland annat som socialsekreterare och utredningssekreterare - det vill säga gjort allmänna utredningar åt socialnämnden.

Under årens lopp har idealet förändrats från systemtänkande integration där alla exempelvis kommer i samma grupp när det gäller svenskundervisningen.

Annons

Målet är idag att undervisningen anpassas efter individuella behov. En högutbildad flykting har bättre förutsättningar att tillgodogöra sig undervisningen än den som kanske helt saknar utbildning, menar Lena Sjöborg. Det är den individualiseringsvision som hon vill sprida på integrationskontoret i Kristianstad.

jimmy.vulovic

@kristianstadsbladet.se

Av Jimmy Vulovic 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons