Liedman laddar med lugn i Degeberga – ”skönt att komma hem”
Det är ett sådant fruktansvärt oväsen i storstäderna, fortsätter Liedman.
– Trafiken dominerar ljudbilden och alla höjer sin röst för att överrösta den. Vilket leder till att vi höjer våra röster än mer för att överrösta varandra.
Sven-Eric, som är bördig från Vittskövle, har haft hus i Degeberga sedan 2012. Ett stenkast från kyrkan och med utsikt över den gamla prästgården hans föräldrar bodde i när Sven-Eric själv höll på att växa ifrån trakten och begav sig till Lund för att utbilda sig.
– Det är det bästa kap vi har gjort, säger Sven-Eric. Att köpa det här lilla huset, och vara här så mycket vi bara kan, min partner Eva Maria och jag. Här finns lugnet, och skönheten vi under åren ständigt återvänt till. Bokskogarna vi kan promenera i. Och så fåglarna förstås. Särskilt de kloka kråkfåglarna tycker jag om.
I Vittskövle bodde Sven-Eric till 11-års åldern när huset de bodde i rasade och han berättar uppsluppet om hur han hade tama kajor, pressade växter i herbarium och tog hand om en kråkunge som bet loss en liten bit av hans hand när han matade den.
Som ung trivdes Sven-Eric med distansutbildning, där han kunde ta ansvar själv, och beskriver sig själv som en annars lat och skolkande skolgosse som hellre satt på café än lektion vid Kristianstad högre allmänna läroverk, det som nu är Söderportskolan. Han minns särskilt en aulasamling där, torsdagen 30 november 1950, när Gustaf VI Adolf svor kungaeden och presenterade sitt kungliga motto över radio: ”Plikten framför allt.”
– Vilken jävla idiot, var Sven-Erics tysta svar.
Väl i Lund studerade Sven-Eric bland annat filosofi och läste poesi på latin. Sven-Eric behärskar i dag sju språk i olika hög grad. Han skrev även två egna diktsamlingar och var engagerad i Litterära Studentklubben där han träffade poeter som Göran Sonnevi, Lars Gustafsson och Benkt-Erik Hedin. Sven-Eric lånade ut sitt studentrum åt den tillresta Tomas Tranströmer som precis slagit igenom som poet. Tomas resa till Lund betalades genom upptag av kollekt från de som kommit att lyssna.
– Till frukost bjöd vi Tomas på knäckebröd och honung, säger Sven-Eric. Vi hade inte så mycket pengar någon av oss på den tiden. Och Lars och jag var vänner hela livet sedan. Trots en del motsättningar. Vi var ju dessutom båda långdistanslöpare så länge kroppen höll för det.
Efter studier i Lund och licentiatexamen fortsatte Sven-Eric till Göteborg för att slutföra sin doktorandutbildning i det närliggande ämnet idéhistoria. Ett ämne han var professor i mellan 1979 och 2006 och när samtalet glider över i samtiden och att det är valår 2018 så skakar Sven-Eric på huvudet och betonar vikten av att rösta efter övertygelse och slå vakt om vår unga och bräckliga demokrati. Inte minst är det viktigt att få de segregerade områdena till röstbåsen menar han.
– Det finns en ineffektivitetsiver som genomsyrar många arbetsplatser i dag, säger Sven-Eric på frågan om framtiden. Mitt universitet är inget undantag. Den leder till en ojämlikhet som kan bli svår att bryta. I vår iver efter att förverkliga oss själva glömmer vi ofta att vi är individer i ett kollektiv. Och att vi trots denna individualitet är totalt beroende av våra medmänniskor och de kunskaper dessa besitter. Tillsammans får vi det här samhället, som är det bästa vi har kommit på, att fungera.