Lindåsa låser in dementa nattetid

För att oroliga boende inte ska kunna störa andra som vill sova låser personalen på Lindåsa lägenheterna nattetid. Något såväl länsstyrelsen som omsorgsnämnden ser allvarligt på.
Kristianstad • Publicerad 12 maj 2007

I samband med att Stiftelsen Lindåsa ansökte om att få utöka antalet platser på korttidsboendet gjorde två tjänstemän på länsstyrelsen ett besök.

Lindåsa har 36 permanenta platser för dementa och två korttidsplatser som de ville utöka med två till.

Vid besöket får socialkonsulenterna Annie Stråhlén och Annalena Holmgren reda på att nattpersonalen inte har uppsikt över alla enheterna samtidigt. Föreståndaren berättade att man därför nattetid ibland låser lägenhetsdörrarna för att inte oroliga boende, som vandrar i korridorerna, ska kunna gå in och störa de som vill vara i fred och sova.

– Det är förbjudet att låsa lägenhetsdörrarna, det är en olaglig tvångsåtgärd. Lindåsa har en verksamhet som lyder under socialtjänstlagen, där finns ingen som är tvångsintagen, säger Annalena Holmgren. Hur ofta eller i vilken omfattning inlåsningen sker framgår inte av rapporten.

– Det sker undantagsvis, säger Annalena Holmgren.

På nätterna är det endast två personal i tjänst i verksamheten som bedrivs i två olika byggnader.

– Extra personal, pool- och timanställda, kan kallas in med kort varsel, säger hon.

I rapporten, som även omsorgsnämnden fått för information, hänvisas till domar i kammarrätten angående bemanning nattetid. Det finns inga generella mått på hur stor bemanningen ska vara men grundregeln ska vara att personalen dimensioneras så att de kan ha överblick och hålla kontakt med de boende.

Bemanningen måste avgöras från fall till fall utifrån de dementas individuella och sammantagna behov av vård och omsorg. – Det här är ett problem som finns på andra demensboende i landet och som nyligen uppmärksammats i en statlig utredning, säger Annalena Holmgren.

Länsstyrelsen ställer sig frågande till om personalresurserna är tillräckliga.

– Vi kommer att följa upp det här, vi ska träffa ledningen igen i nästa vecka för att diskutera en utvidg-ning av verksamheten. Det finns tydligen ett hus som står tomt som de vill ha verksamhet i, säger Annalena Holmgren. För omsorgsnämnden kom rapporten som en stor överraskning. Nyligen har kommunen skrivit ett nytt avtal med Lindåsa som gäller fram till 2010.

– Vi har ju också gjort inspektionsbesök där och aldrig fått fram den här informationen, säger förvaltningschef Inger Paulsson Axell.

– Det är alldeles förfärligt. Det här bryter mot kvalitetsaspekten. Vi ser allvarligt på det i vår grupp, säger Marianne Svensson (s), vice ordförande i nämnden.

Inga-Lill Bengtsson

044-18 55 69

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.