Annons

Listor över saknade lämnas ut

Kristianstad • Publicerad 3 januari 2005

Norge, Danmark och Finland offentliggör namnen på dem som saknas efter flodvågskatastrofen i Syd- och Sydostasien. Ländernas ambassader i Bangkok publicerar dessutom en annons i thailändska tidningar om försvunna medborgare, skriver den finska nyhetsbyrån FNB.

– Strävan är att annonsen ska ingå i tisdagens tidningar, sade Yrjö Länsipuro, avdelningschef på finska utrikesdepartementet.

Annons

I Danmark hade nästan 200 namn kunnat strykas från listan över 286 saknade några timmar efter det att den offentliggjorts på söndagseftermiddagen, skriver nyhetsbyrån Ritzau, som liksom polisen publicerat listan. Fortfarande saknades omkring 100 danskar som polisen inte hade tillräckligt mycket information om för att vilja lämna ut deras namn.

Finland saknade vid samma tid 186 personer. Det var sju färre än i lördags, men minskningen berodde främst på att en del personer förekommit två gånger men med olika förnamn.

– Det är möjligt att siffrorna ännu stiger då de sista flygplanen anländer. Det kan hända att de anhöriga som kommer för att möta flygplanen ännu inte träffar dem de hoppas på att få återse, sade kriminalöverkommissarie Göran Wennqvist till nyhetsbyrån FNB.

Det sista evakueringsflyget med finländare skulle ankomma söndag kväll.

I Norge saknades 1440 människor på söndagseftermiddagen och 21 norrmän hade bekräftats döda. Listan skulle publiceras på måndagen, enligt nyhetsbyrån NTB.

I värsta fall kan så många som 1000 norrmän ha mist livet, sade statsminister Kjell Magne Bondevik i lördags.

Att publicera namnen på saknade, som även kan vara personer man tror har varit i katastrofområdet men som man inte har fått kontakt med, är inte oproblematiskt.

– Om vi offentliggör listorna kan vi å ena sidan få in uppgifter som gör det lättare att korrigera antalet saknade. Å andra sidan kan det vara mycket farligt att gå ut med listor som innehåller obekräftade upplysningar om personer, sade polischef Ingelin Killengreen till NTB i lördags. (TT)

Fotnot: Den danska listan: www.asien.politi.dk.

Den finska listan: www.poliisi.fi – klicka på "På svenska".

Oslo/Köpenhamn/Helsingfors
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons