"Liten fallskärm" var stor

576000 kronor, en chefskurs för 74500 kronor samt resor, hotell och traktamente under kursen. Avgångsvederlaget till Krab:s förre miljöchef Lars Karlgren är betydligt större än vad som tidigare kommit fram.
Kristianstad • Publicerad 19 maj 2005

Lars Karlgren var tidigare driftschef på Kristianstads Renhållningsbolag och den som kritiserades hårdast i den psykosociala utredning som genomfördes på företaget förra året. När inte omplaceringen till miljöchefsbefattningen fungerade tvingades han säga upp sig i början av maj i år. I samband med att uppsägningen avslöjades ville bolagets tidigare vice ordförande Bertil Nilsson (m), som godkänt uppgörelsen, inte säga något om vad Karlgren fick för att säga upp sig. Nilsson konstaterade bara den "i stora drag är en liten fallskärm". Lars Karlgren själv sa att avgångsvederlaget omfattade sex månadslöner.

Men den "lilla fallskärmen" är betydligt större, visar det avtal som Lars Karlgren och vd Sven-Jörgen Persson undertecknade bara några dagar innan Sven-Jörgen Persson fick sparken 6 maj. Enligt det upphör Lars Karlgrens anställning på Krab den 30 november. Han är dock arbetsbefriad från den 1 juni och fortsätter att ta ut lönen på 36000 per månad, oavsett om han får ett nytt arbete under tiden eller inte.

Lars Karlgren får också ett avgångsvederlag på 360000 kronor, det vill säga tio månadslöner, som börjar betalas ut i december i år. Krab förbinder sig i avtalet dessutom att betala en kvalitetschefskurs hos Sandholm Associates för 74500 kronor. Vid deltagande i kursen betalar Krab Lars Karlgrens resor, hotellnätter samt traktamente.

Krab:s ordförande sedan 6 maj, tillväxtkommunalrådet Michael Anefur (kd), säger till Kristianstadsbladet att han inte har känt till uppgörelsen tidigare.

Exakt vad han tycker om den vill han inte säga.

– Man kan väl säga att jag aldrig hade slutit ett sådant avtal. Det låter som att det är ... för mycket, helt enkelt, säger Michael Anefur.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

Läs även Ståhl ny deltids-vd Sidan A4

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.