Livsmedelsarbetares kunskaper ska testas

Kristianstad kan bli nationellt valideringscenter för livsmedelssektorn i Sverige. Det föreslår Valideringsdelegationen.
Kristianstad • Publicerad 25 augusti 2004

– Kristianstad är en stark kandidat för detta, säger Eva Nordlund, direktör på Valideringsdelegationen i Norrköping som utser vilka orter som ska bli nationella valideringscenter.

Hur många fler kandidater finns det?

– Inom livsmedel är Kristianstad fortfarande ensamma. Vi går givetvis på branschorganisationernas rekommendation. Säger de att "vi vill satsa på Kristianstad", då ställer vi upp på det.

Validering är ett sätt att erkänna kunskaper hos en människa som denne formellt saknar. Det kan handla om personer som saknar utbildning, men skaffat sig stor kompetens genom yrket eller på andra sätt i livet. Eller invandrare, som saknar svenska betyg.

En validering kan bestå av teoretiska och praktiska tester.

De senaste åren har flera olika utbildningsanordnare i Sverige börjat med validering av kunskaper. Kommunägda VLC (Väglednings- och kunskapscentrum) i Kristianstad är en valideringsordnare. Men med Valideringsdelegationens förslag skulle VLC bli valideringscenter för livsmedelssektorn.

– I så fall är tanken att VLC tar fram underlag som sedan kan användas i hela landet. Det är de som får förtroendet från branschen att arbeta med verktygen för att validera inom livsmedel, förklarar Eva Nordlund.

När nämnden fattar sitt beslut är inte klart. Men det blir under hösten. – Vi ska gemensamt med livsmedelsbranschen träffas och komma överens om avtalen. Men Kristianstad är långt framme och har ett etablerat samarbete tillsammans med branschorganisationerna. Sen kan vi säga att Skåne är intressant för den delen. När vi ser på landet som helhet ser vi var det finns utvecklingspotential. För livsmedel är det Skåne som har den största verksamheten inom det området.

Om och när VLC blir nationellt valideringscenter kan det även innebära fler arbetstillfällen.

– Dels blir det mycket material som ska dokumenteras. Man måste ta fram metoder som går att använda muntligt, teoretiskt, praktiskt, digitalt och på distans. Sedan kan utbildningen ha en rekryterande effekt. Om en person valideras och befinns ha 30 procent av kompetensen, ska 70 procent fyllas på. Då skapar det också ett behov.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.