Annons

Ljuspunkter i vintermörkret

Det finns ljuspunkter i höstmörkret. Som stjärnhimlen till exempel. ”Man blir ödmjuk av att betrakta stjärnorna och inse hur små vi människor och jordklotet egentligen är”, säger Urban Eriksson, astronomilärare på högskolan i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 2 november 2011
Besökarna i det uppblåsbara planetariet på Naturum fick bekanta sig med planeten Jupiter på nära håll.
Besökarna i det uppblåsbara planetariet på Naturum fick bekanta sig med planeten Jupiter på nära håll.Foto: 

Om du går ut en stjärnklar kväll den närmaste tiden och blickar upp mot himlen, så är det framför allt en sak du kan kika efter:

– Just nu är Jupiter otroligt vacker. Blickar man uppåt åt söder så tronar den just nu i ensamt majestät där, berättar Urban Eriksson.

Annons

En av Jupiters fyra månar, Europa, kan också ses tydligt den närmaste tiden.

– Det finns just nu mycket att njuta av på stjärnhimlen. På sommaren är det mycket svårare att se stjärnorna eftersom det är så ljust, men under vinterhalvåret finns det många klara, mörka nätter där stjärnorna framträdet tydligt, säger Urban Eriksson.

Gytter av ljuspunkter

De stjärnbilder som de flesta känner till är Orion (med de tre klassiska stjärnorna på rad i mitten, kallad Orions bälte eller De tre vise männen) och Karlavagnens sju stjärnor. Annars kan stjärnhimlen lätt framstå som bara ett stort gytter av ljuspunkter – om man inte börjar lära sig lite olika stjärnbilder, och sedan söker efter dem på himlen.

Allra bäst ser man stjärnorna om man själv står mörkt.

– Är man i Åhus kan man med fördel gå ned till havet och blicka uppåt. Här i Kristianstad är Näsby fält eller Naturum bra ställen om man vill vara nära staden men få det mörkt omkring sig, tipsar Urban.

Uppblåsbart planetarie

Urban Eriksson, som till vardags jobbar som astronomilärare på högskolan i Kristianstad, har under höstlovet monterat upp det uppblåsbara planetariet på Naturum i Kristianstad, och vid flertalet tillfällen under måndagen och tisdagen berättade han för nyfikna höstlovslediga barn (och deras minst lika vet- giriga föräldrar) om rymden, stjärnorna och universum.

– Jättespännande. Lite visste jag innan, men jag fick lära mig saker också, tyckte femårige Hampus Persson, när han väl övertalats att krypa in i planetariet via den trånga, mörka ingången.

Hampus var på Naturum tillsammans med storebror Elias och pappa Christian. Familjen hade kört in till Kristianstad från Åhus enkom för föreläsningen om stjärnhimlen.

Annons

Var det du som ville hit och titta på stjärnorna?

– Nä, det var pappa. Jag och Elias ville spela pingis, säger Hampus uppriktigt.

Pappa Christian skrattar när han hör vad Hampus sagt:

– Haha, ja, det stämmer. Jag tyckte det kunde vara en bra höstlovsaktivitet för barnen. Och när vi väl kom hit tyckte de att det var intressant.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons