LM Transports nya ägare utökar

Vid 24 års ålder har Michael Larsson blivit vd för LM Transport. Han och 36-årige Mikael Gunnarsson tog över företaget i maj – och utökar nu med entreprenadverksamhet.
Kristianstad • Publicerad 23 maj 2008
Michael Larsson och Mikael Gunnarsson har tagit över LM Transport. Bild. Tommy Svensson
Michael Larsson och Mikael Gunnarsson har tagit över LM Transport. Bild. Tommy SvenssonFoto: 
Mikael Gunnarsson och Michael Larsson har utökat LM Transport med entreprenad- och anläggningsverksamhet. Bild. Tommy Svensson
Mikael Gunnarsson och Michael Larsson har utökat LM Transport med entreprenad- och anläggningsverksamhet. Bild. Tommy SvenssonFoto: 

Daniel Eriksson sitter i grävmaskinen och låter den smala skopan jobba sig genom jorden. I det dike som uppstår ska elledningar läggas ner till den husgrund som just nu färdigställs i Gaddaröd.

Daniel är praktikant och läser annars på Wendesgymnasiet. En skola som utbildat många inom såväl åkerinäringen som bygg- och anläggning.

Michael Larsson är ett exempel. Vid 19 års ålder hade han slutat gymnasiet - och startade sitt första åkeriföretag. Efter hand blev det mer, och han riktade också in sig på entreprenadmaskiner och anläggningsjobb i bolaget Larssons Mark & Transport AB.

I januari undrade hans farbror Mats Larsson om han inte var intresserad i att ta över företaget LM Transport, som idag är den största åkaren inom GKF Frakt.

- Det grundades 1983 av min farfar, som drev det till 1995. Sedan tog farbror över. Nu ville han ägna mer tid åt ett annat bolag, så det här var ett bra tillfälle för oss.

Med "oss" menar han kompanjonen Michael Gunnarsson, som jobbat åtta år i företaget.

- Vi har lärt känna varandra och snackat om att göra något ihop. När chansen dök upp tog vi den.

Enligt de båda var det ald-rig någon tvekan om de skulle ta över.

- Det är klart att man räknade en del på det, och vi hade hjälp av revisorer och så vidare, säger Mikael Gunnarsson.

- Men det kändes rätt i tiden. Jag har två barn och ska snart gifta mig, Michael har inga barn. Det gör att vi kan komplettera varandra. Det hade kanske varit svårare om vi varit två småbarnsföräldrar, som båda behövt mycket tid med barnen. Om några år är mina barn större, och då är det kanske Michaels tur...

Michael Larsson säger att de också hade stor hjälp av hans farbror, och att de ofta kan få hjälp därifrån.

- Jo, jag ringer. Man blir aldrig fullärd, då är det bra med en pappa och en farbror att kunna fråga. Samtidigt finns det många äldre i företaget, som varit med i många år. Som kan och vet mycket. Hur gör man som 24-åring för att bli chef över dem?

- Jag har jobbat på kontoret tidigare, så de vet vad jag kan. Men visst, jag har lärt mig en del om mig själv - och om hur andra fungerar också. Förhoppningsvis vet folk att vi kan det vi håller på med.

Både Michael och Mikael tror att entreprenörandan ligger i blodet, att de valde att bli företagare för att deras föräldrar och andra i släkten har varit det.

- Det är nog något man föds till, det är inget man kan gå och läsa sig till, säger Michael Larsson.

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.