Lobbyist ville värva Fritzon

Heléne Fritzon (s) har fått ett samtal från Göran Perssons nya arbetsgivare. Syfte: att få igenom en försäljning av Vin & Sprit AB.
Kristianstad • Publicerad 18 maj 2007

Den 8 maj blev det offentligt att Göran Persson ska bli rådgivare på pr- och kommunikationsbyrån JKL. På byrån arbetar också hans före detta presschef Anna Helsén.

Den 9 maj fick det socialdemokratiska oppositionsrådet i Kristianstad, Heléne Fritzon, ett samtal från Anna Helsén och JKL.

Anna Helsén önskade träffa henne i ett möte angående en utförsäljning av statliga Vin & Sprit AB i Åhus. Heléne Fritzon bekräftar att hon fått samtalet.

– Jag upplever det som olustigt.

JKL berättar aldrig offentligt vem deras uppdragsgivare är. Men enligt obekräftade uppgifter rör det sig om en stor, utländsk sprittillverkare som önskar köpa Vin & Sprit och bolagets attraktiva varumärke Absolut.

Att privata företag och lobbyister kontaktar politiker i Kristianstad kommun angående en försäljning är i sig inget ovanligt. Men Heléne Fritzon reagerar på att det rör sig om det företag som hennes före detta partiledare ska arbeta för.

– Nu har i och för sig Göran inte börjat på JKL än. Men deras syften motverkar de syften vi har inom socialdemokratin, säger Heléne Fritzon.

Hon säger att de inom partiet just nu arbetar aktivt för att motarbeta försäljningsuppdraget. Därför tackade hon också för ett tag sedan nej till att träffa ett annat företag som hade samma syfte som JKL.

– Det är inte konstigt att Anna Helsén ringde mig i och med att vi känner varandra sedan tidigare. Men i det här fallet var det att kräva för mycket av mig som oppositionsråd.

Louise Cronholm

044-18 55 53

louise.cronholm

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.