Lokalerna byggs om för en kvarts miljard

De närmaste tio åren kommer Centralsjukhuset i Kristianstad att byggas om för bortåt en kvarts miljard kronor. Just nu byggs nya modernare operations- och intensivvårdslokaler för 65 miljoner kronor. I ett nästa steg står 16 vårdavdelningar på tur att moderniseras för 160 miljoner kronor.
Kristianstad • Publicerad 1 december 2001
Snart ett minne blott. Centralsjukhusets gamla operationssalar ersätts nästa år med femton nya brand- och bakteriesäkrare operationssalar.
Snart ett minne blott. Centralsjukhusets gamla operationssalar ersätts nästa år med femton nya brand- och bakteriesäkrare operationssalar.Foto: 
Han är med och skapar det nya CSK. Den tidigare sjuksköterskan Tommy Hansson är nu chef för lokalförsörjningen och formar framtidens sjukhus.
Han är med och skapar det nya CSK. Den tidigare sjuksköterskan Tommy Hansson är nu chef för lokalförsörjningen och formar framtidens sjukhus.Foto: 

Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) har idag nästan 30 år på nacken. Det stod färdigt 1973 och betraktades då som toppmodernt.

Men tre decennier passerar inte oförmärkt förbi. Framför allt inte när sjukvårdsfilosofin ändrats så radikalt som den gjort i Sverige under senare år. På operationssidan görs allt fler dagoperationen med resultat att patienter i högre utsträckning än tidigare får gå hem redan samma dag. Det i sin tur kräver en helt annan lokalstruktur för snabbare genomströmning än tidigare.

– Men samtidigt innebär det att de patienter som måste stanna kvar är mer vårdkrävande. Det ställer nya krav på både organisation och lokaler, förklarar Tommy Hansson, chef för lokalförsörjningen.

Han vet kanske bättre än de flesta vad han talar om. För i botten hos denne sjukhusadministratör finns en sjuksköterskelegitimation.

– Ja, förhoppningsvis förstår jag ett sjukhus speciella behov och krav genom min bakgrund, håller han med om. Just nu pågår stora och bitvis komplicerade ombyggnadsarbeten när CSK skall få nya operations- och intensivvårdslokaler.

– Dels handlar det om att brandsäkra dem på ett helt annat sätt än tidigare, dels att skapa bakteriefria miljöer.

– Genom vår roll som akutsjukhus måste operationer kunna genomföras även under svåra förhållanden.

– Det betyder att operationssalarna förs samman i mindre brandceller, i princip skall man kunna slutföra en operation på ett ställe även om det brinner i grannrummet, förklarar han.

Den andra biten handlar om bakteriefria miljöer. Visst har de sterila kraven funnits även tidigare men nu skärps de ytterligare. Antalet operationssalar blir annars desamma som tidigare.

– Av de totalt 15 kommer vi att operera i 14 medan det 15:e används som ”uppdukningsrum”, förklarar Tommy Hansson. Alltså; Det är där man dukar upp all nödvändig utrustning.

Han understryker också att patientintegriteten blir bättre i den nya ”startsalen”.

Byggjobbet pågår parallellt med operationer på samma tredje våningsplan på CSK just nu.

– Men det finns strikt reglerade rutiner för allt arbete så inte strömmen går eller luften krånglar, det skulle kunna bli förödande, förklarar vår guide. Och vi förstår att här är säkerhetstänkandet om möjligt är högre än till och med ombord på ett trafikflygplan. Parallellt med ombyggnaden av ”operationen” pågår också färdigställandet av en ny intensivvårdsavdelning.

– Den skall stå klar någon gång fram i mars nästa år, konstaterar Tommy Hansson.

Och berättar om hur man försöker skapa en mer patientnära vård genom att bryta ner vårdplatserna till moduler med 2-3 sängar och avskaffa den tidigare stora centralövervakningen.

– Vi tror det kommer att gynna både övervakningen och integriteten. Men CSK kommer att förändras mycket mer än så här. Som bekant har Arbetsmiljöverket ”skjutit skarpt” mot trånga vårdavdelningar på Skånesjukhusen.

– Vi har fått fem år på oss att rätta till problemen. Bland annat handlar det om att förändra hygienutrymmena och skapa bättre arbetsmiljöer för vår personal.

– Totalt skall sexton vårdavdelningar på åtta våningsplan renoveras. Det kommer att bli en affär på runt 160 miljoner kronor.

– Och så har vi cystostatikenheten som skall förändras och ögonkliniken... Tommy Hansson ser en lång rad ombyggnadsprojekt på Centralsjukhuset framför sig de närmaste åren.

Men framåt år 2010 har ett nytt modernt ändamålsenligt akutsjukhus vuxit fram i nordöstra Skåne. Kostnad – cirka en kvarts miljard(!) kronor.

– Det kan låta mycket men du skall veta att universitetssjukhuset MAS i Malmö räknar med att behöva bygga om för en miljard kronor för att få upp lokalerna till en vettig nivå.

ulf.matson

@kristianstadsbladet.se

Av Ulf Matson 044-18 55 60
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.