Lördagsutdelning av julkort

Många av landets brevbärare drog på sig uniformen i lördags och delade ut post. Lördagsutdelning var premiär för Helena Andersson som såg en möjlighet att få fram julhälsningar ytterligare en dag före jul.
Kristianstad • Publicerad 22 december 2007
– Vi vill ha ut julkorten, det är en service till våra kunder, säger Helena Andersson om lördagsutdelningen.
– Vi vill ha ut julkorten, det är en service till våra kunder, säger Helena Andersson om lördagsutdelningen.Foto: 
I år delade Posten ut julkort även på lördagen den 22 december och brevbärare Helena Andersson var i tjänst. BILDER: WILLY ALM
I år delade Posten ut julkort även på lördagen den 22 december och brevbärare Helena Andersson var i tjänst. BILDER: WILLY ALMFoto: 
Brevbäraren kommer på moped.
Brevbäraren kommer på moped.Foto: 
– Jag tjänar på att vara noggrann, säger brevbärare Helena Andersson.
– Jag tjänar på att vara noggrann, säger brevbärare Helena Andersson.Foto: 

- Vi gör det här för att få ut julkorten, säger hon efter att ha bromsat in mopeden på Österlånggatan i centrala Kristianstad.

- De flesta julkorten är redan ute, men några återstår, och vissa är feladresserade, och då försöker vi att lösa det i dag.

Helena Andersson är anställd på Posten sedan ett år tillbaka och har aldrig jobbat med lördagsutdelning förut. Nu började hon klockan åtta i stället för klockan sex och sorterade post fram till klockan elva.

- Vi prioriterar julhälsningar och a-post, berättar hon i hissen på väg upp i fastigheten Österlånggatan 3A.

Ekonomibrev, rekommenderade brev, postförskott och paket omfattas exempelvis inte av den särskilda lördagsutdelningen. - Jag kör min vanliga runda på Österlånggatan, Kapellgatan, Götgatan och Lönbladsgatan. Det rör sig om drygt 500 hushåll och är avklarat på ungefär två och en halv timme i dag.

Hon rör sig vant i trappuppgången på vägen ner. Julkorten, några brev och en och annan tidning ligger sorterade i rätt ordning i hennes hand.

- Det gäller självklart att dela ut posten på rätt adress. Det är det som är poängen. Jag tjänar på att vara noggrann.

Hon hinner med att se en hel del fina julkort, som folk skickar till varandra, men konstaterar att det ändå är adressen som hon främst håller koll på. Efter lördagsutdelningen ska hon hålla julledig för egen del och är inte tillbaka i tjänst förrän på torsdag den 27 december.

Förutom Kristianstads city-kontoret var brevbärarkontoren på Näsby och Långebro samt lantbrevbärarna igång under lördagen för att sprida julkort till kommuninvånarna i Kristianstad.

Förra året skickade svenskarna 42,7 miljoner julhälsningar via Posten.

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin. hallengren@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.