Annons

Lugnare tempo för utbytesstudenter

Neerju Jain från Indien och Mai Sato från Japan är båda i Kristianstad inom Rotarys Ungdomsutbyte. – Jag valde Sverige för att jag var intresserad av att lära mig om en helt ny kultur och ett nytt språk. Amerika vet jag ju redan allt om, säger Neerju Jain.
Kristianstad • Publicerad 7 september 2001
Glada över att vara i Sverige. Indiern Neerju Jain och japanskan Mai Sato ska bo hos två värdfamiljer i Kristianstad under ett läsår. – Min värdmamma har varit och köpt en indisk kokbok, så nu ska vi laga mat tillsammans, berättar Neerju Jain. Bild: LASSE OTTOSSON
Glada över att vara i Sverige. Indiern Neerju Jain och japanskan Mai Sato ska bo hos två värdfamiljer i Kristianstad under ett läsår. – Min värdmamma har varit och köpt en indisk kokbok, så nu ska vi laga mat tillsammans, berättar Neerju Jain. Bild: LASSE OTTOSSONFoto: 

Varje läsår ordnar Rotary så att gymnasister från Kristianstad får möjligheten att resa ut som utbytesstudenter någonstans i världen. Studentens familj får i sin tur ta emot en gymnasist från ett annat land. Men det är inte vem som helst som får åka. Ansökningarna i båda länderna gås noga igenom innan resan. Några grundläggande krav på studenterna är en god hälsa, goda kunskaper i engelska, goda skolbetyg, god allmänorientering och ett trevligt uppträdande. – Vi gör hembesök där vi ser om den studerande är lämplig, men också om familjen klarar av att ta emot en student, berättar Rolf Persson, kontaktperson för ungdomsutbyte inom Rotary. Det är meningen att ungdomarna ska bedriva heltidsstudier på en gymnasieskola i det nya landet. Carl Gunnar Sandahl, också han kontaktperson för ungdomsutbytet, poängterar att det inte handlar om någon semesterresa. –  För dem som kommer hit krävs det att de deltar aktivt i skolarbetet och att de lär sig svenska. Men bristande språkkunskaper kan skapa problem. – De svenska studenterna som åker ut talar en bra engelska, medan studenterna som kommer hit sällan kan svenska och ibland också saknar engelskan, säger Carl Gunnar Sandahl. Mai Sato är utbytesstudent på Milnerskolans omvårdnadsprogram och Neerju Jain är på Österängskolans naturvetenskapsprogram. Båda är 16 år och kom till Kristianstad för ungefär en månad sedan för att stanna under ett läsår. Att Sverige skiljer sig mycket från Indien och Japan är de ense om. – Allting är annorlunda här; kulturen, maten, språket och människorna, säger Mai Sato. När det gäller skolan tycker båda att det verkar vara mer informellt i Sverige. – Det är mindre disciplin och inte lika hårda studier. Det gillar jag, säger Neerju Jain med glimten i ögat. Enligt Rolf Persson brukar det vara så att när läsåret är till ända vill studenterna inte åka hem. – Det blir ett fantastiskt år för många. De knyter kontakter och vänskapsband för livet, säger han. Än så länge har ingen av årets studenter drabbats av hemlängtan, men Neerju Jain erkänner att han är medveten om att det kan komma. – Jag vet att om jag tänker på min familj så kommer jag börja sakna dem. Därför försöker jag att inte tänka så mycket. Fotnot: Sista ansökningsdag till ettårsutbytet för 2002/2003 är den 15 oktober. Mer information finns att hitta på www.rotary.se/youthexchange karin.lindbom@kristianstadsbladet.se Fakta / Rotarys utbytesprogram n Utbytesverksamheten inom Rotary startade 1964. Under årens lopp har cirka 8000 svenska ungdomar och ungefär lika många utländska deltagit i olika former av utbyte mellan Sverige och andra länder. Det är öppet för alla att söka till Rotarys Ungdomsutbyte. Den sökandes föräldrar behöver inte vara medlemmar i någon rotaryklubb. I Kristianstad finns utbyte med Österängskolan, Söderportskolan, Christian IV: s skola och Milnerskolan.

Av Karin Lindbom 044-185556
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons