Lundgren vill satsa mer på skolan

Staten får ta över det ekonomiska ansvaret för alla landets skolor, och tillföra fyra miljarder kronor. Dessutom införs en skolpeng, som gör att föräldrarna fritt kan välja vilken skola deras barn ska gå på. Det tänker Bo Lundgren, moderaternas partiordförande, föreslå i riksdagen på onsdag.
Kristianstad • Publicerad 30 april 2001
Lämnar en motion. Bo Lundgren kommer i en motion att föreslå höjda anslag till skolan och att staten tar över finansieringen.Bild: RONNIE SMITH
Lämnar en motion. Bo Lundgren kommer i en motion att föreslå höjda anslag till skolan och att staten tar över finansieringen.Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Utspelet gjorde han under sitt tal i Kristianstad på lördagseftermiddagen, när moderaterna i norra och östra Skåne hade förbundsstämma i hans gamla skola Söderport.

Bo Lundgren talade om en skola som uppvisar flera varningstecken på att den är i djup kris, och han kritiserade socialdemokraterna för att inte vidta några åtgärder.

–Göran Persson talar om att friskolorna är ett hot mot kommunerna. Då ser han det verkligen inte från elevernas sida, sa Bo Lundgren. Enligt det moderata förslag som nu läggs fram, skall finansieringsansvaret för skolan flyttas från kommunerna till staten och en nationell skolpeng införas. Till att börja med startar man med grundskolan.

Skolpengen tilldelas skolorna – såväl friskolor som kommunala – efter hur många elever de lockar till sig. Särskilda tillskott ges till handikappade elever.

Dessutom vill moderaterna höja bidraget till skolorna – från dagens 56 miljarder kronor till totalt 60 miljarder kronor. Enligt moderaterna ska en sådan fördelning innebära att politikerna inte blir lika intresserade av att peta i skolan, och att lärarresurserna förstärks.

–Idag går bara drygt 48 procent av en skolas budget till undervisningen. Förhoppningen är att vi inom några år är uppe i 60 procent, sa Bo Lundgren. –Rektorerna har mer blivit kommunala budgetberedare än undervisningschefer. 25 procent av eleverna, mot 20 procent för några år sedan, går nu ut utan betyg i ett eller flera ämnen. Var tionde elev saknar grundläggande behörighet i matte, svenska eller engelska när de lämnar grundskolan. Vi behöver en skola som kan frigöra kraften, det är det vi vill introducera, sa Bo Lundgren som tänker lämna in motionen på onsdag.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.