GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gästkrönikör

Lycka - Vad är det?

Publicerad 28 april 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Googlar på Wikipedia där står det: Känsla av varaktigt välbehag. Jag kan bara hålla med.

Den stora frågan är bara HUR man når dit?

Jag och min man Palle gick i terapi för några år sedan och det rekommenderar jag alla att göra. Precis som man servar bilen regelbundet. Både bilar och relationer kan vara en riktig utmaning i livet. Under en terapisession frågar terapeuten Palle: ”Vad är riktig lycka för dig Palle”? Palle ser fundersam ut och plötsligt kommer han på det. En riktigt bra drive! (Drive är ett golfutslag för er som inte spelar golf)

Både jag och terapeuten stannade upp under flera sekunder men Palle var riktigt nöjd med att han kom på sin lycka. Efter denna förlösande terapisession har det blivit många långa diskussioner om just LYCKA.

Funderar du också, vad är lycka just för dig? Nu ska jag ge er några ingredienser av lycka i mitt liv. Lycka är en form av inre harmoni. En känsla, eventuellt ett inre flow där signalsubstanserna lever sitt bästa jag och det känns skönt. Idag jagar vi efter en massa prylar, status, karriär och så vidare. Ni som känner mig vet att jag har en ytlig sida där jag drömmer om den där Chanelväskan men också mitt djupaste jag då det enda viktiga är att vara mitt bästa jag. Visst blir jag lycklig av fina handväskor men samtidigt lika lycklig av att se den otroligt vackra soluppgången på morgonen tillsammans men min vän Canon. Varje soluppgång är unik och den kommer med otrolig kraft och lugn. Psykiatrikern och psykoanalytikern Carl Jung från Schweiz tog upp soluppgången som just livets födelse. För mig är varje dag ny kraft, nya möjligheter, ny start, möjlighet att neutralisera sig själv, att välja ett growth mindset, att vara tacksam….Kan säkert fortsätta flera tusen tecken om vad en soluppgång kan ge.

En av Malins många bilder på soluppgångar i Åhus.
En av Malins många bilder på soluppgångar i Åhus.

Vi har ett aktivt val i det mesta. Välja att se varje soluppgång som något unikt eller välja att tänka att har man sett en har man sett alla. Det skulle vara som att har man sett en handbollsmatch med IFK har man sett alla. Palle har ju ett brandgult hjärta på riktigt och tror att hade han funderat längre hos terapeuten hade handboll kommit efter driven.

Lyckans framgång idag är att förstå hur du styr ditt mindset och hur du göder det med bäst näring. Lyckan kommer, lyckan går och lyckan är ett aktivt val. Leta efter ditt WHY, HOW och WHAT i din lycka. Det finns så mycket som kan ge oss ett långvarigt välbehag.

”När vi trattar ner vad som är viktigt på riktigt, DÅ vet vi plötsligt vad vi ska fokusera på.”

När vi trattar ner vad som är viktigt på riktigt, DÅ vet vi plötsligt vad vi ska fokusera på. Det har visat sig i forskning att det är relationer.

Malin i Paris.
Malin i Paris.

Jag låg på intensiven i Malmö 2007. Jag höll på att förlora mina ben och även mitt liv. Där och då tänkte jag på två saker när jag orkade tänka. Ni tänker säkert att jag tänkte på soluppgångar med nej. Jag tänkte på mina 3 barn och att jag skulle springa maraton om jag överlevde. Jag överlevde och har sprungit 9 maraton i Stockholm, New York, London, Paris. Hade sprungit fler om inte artrosen i mitt knä satt stopp. Mina barn har sin mamma kvar som med bästa förmåga har guidat dem i livet, genom att vara sitt bästa jag och en bra förebild.

2007 föddes största tacksamheten i mig och soluppgången fick en helt ny betydelse. Vår relation firar nu 15 år tillsammans.

Avslutar med att hålla med Palle om att en riktigt bra drive ÄR lycka. Det gäller bara att bibehålla känsla av varaktigt välbehag.

Varmt LYCKA till.

Malin Bolte

Jag gillar:

“People will forget what you did but people will never forget how you made them feel”

/ Maya Angelo

”I am not what happend to me

I am What I choose to become” /Carl Jung

Carina AdamsbergSkicka e-post