Annons

Lyckad satsning mot hembrännare

–Den mesta hembränningen sker i Hässleholmsområdet. Det är därifrån som de flesta tipsen kommer och det är där som vi gör de flesta och största beslagen. Det konstaterar Gunnar Olsson, polisinspektör vid Åhuspolisen.
Kristianstad • Publicerad 5 april 2001
Hembränd sprit. Polisinspektör Gunnar Olsson visar upp ett antal flaskor som han tagit i förvar för analys. Bild: PER ROSENQVIST
Hembränd sprit. Polisinspektör Gunnar Olsson visar upp ett antal flaskor som han tagit i förvar för analys. Bild: PER ROSENQVISTFoto: 

Han, tillsammans med kollegorna Susanne Persson, Åhus, Sten-Ove Nilsson, Bromölla och Gunnar Andersson, Bromölla och Anders Svensson, Åhus, samt en utredningsledare, har ingått i polisens projektgrupp med rätt att bekämpa olovlig sprittillverkning.

När polisen slagit till mot 24 misstänkta objekt under första kvartalet i år har det blivit ett skrämmande resultat. 17 apparater, cirka 300 liter sprit och cirka 1500 liter mäsk har tagits om hand.

Annons

–De misstänkta har förfogat över traditionella hembränningsapparater som haft en kapacitet från 25 liter till ett par hundra liters kapacitet, berättar Gunnar Olsson. Dessutom gjordes nedslag hos personer som innehade olovligen tillverkad sprit

–Vi gjorde sådana beslag i Kristianstad (2), Gualöv (3), Viby (2), Åhus (2), Ö. Sönnarslöv (1), Hjärsås (1) Knislinge (3), Hässleholm (10), Tyringe (1), Tollarp (1), Vinslöv (2), Sätaröd (1), Rinkaby (2), Bromölla (1), Bjärnum (1), Emmaljunga (1), Hörja (1), Näsum (1) och Broby (1).

–Vi har kunnat konstatera att medeltillverkaren är i 35-40-årsåldern och ofta familjefar. Det är sällan missbrukare sysslar med sådant här. Som förklaring säger de att de bränner för eget bruk men många medger också försäljning. Och vi misstänker att de tar upp beställningar och bränner därefter, säger Gunnar Olsson. Ungdomar påstår att det är mycket enkelt att skaffa hembränd sprit. Många 12-13-åringar begår sin alkoholdebut i den åldern vilket leder dem in i brottets bana under rusets inverkan.

–Det är sådana här saker som vi vill komma till tals med, säger Gunnar Olsson.

–Första kvartalet hade vi som målsättning att avslöja tiotalet hembrännare. Det blev 24 inom polisområde nordöstra Skåne. Årligen får vi in 100-talet tips och många ligger kvar på våra bord eftersom vi ännu inte hunnit bearbeta dem på grund av personalbrist, förklarar Gunnar Olsson.

Polisen jobbar hårt och intensivt mot hembränningen i Skåne och den nordöstra delen. Nyligen sprängde länskriminalen i Skåne en spritfabrik i Långaröd, utanför Hörby, på Linderödsåsen. Tre män 22, 23 och 24 år, greps av polisen och de sitter för närvarande häktade hos polisen i Lund.

–Utredning pågår och med hänsyn till denna vill jag inte förgripa någonting men kan avslöja att sprittillverkningen tycks ha förgreningar till nordöstra Skåne, framhåller Gunnar Olsson.

Utredningsarbetet tar mycket tid i anspråk. Polisen har andra arbetsuppgifter också, som har större prioritet.

–Det gör att vi nu tvingas dra ner på tempot. Vi måste slutredovisa de saker vi jobbat med men hoppas kunna köra för fullt igen om någon månad, framhåller Gunnar Olsson.

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons