”Lyssna, lära och ta synpunkter till Stockholm”

– Som samordningsminister har jag bland annat fått i uppdrag att resa runt i landet, för att lyssna, lära och ta med synpunkter till Stockholm i syfte att hålla ihop Sverige och motverka motsättningar.
Kristianstad • Publicerad 13 januari 2003
Pär Nuder hann med en snabb fika innan han talade med företagare och folk från Högskolan på Krinova i går. Bengt Lörstad, Högskolans rektor, var en av dem som passade på att byta ett par ord med samordningsministern. BILD: RONNIE SMITH
Pär Nuder hann med en snabb fika innan han talade med företagare och folk från Högskolan på Krinova i går. Bengt Lörstad, Högskolans rektor, var en av dem som passade på att byta ett par ord med samordningsministern. BILD: RONNIE SMITHFoto: 

Kristianstad fick igår besök av nye samordningsministern, Pär Nuder (s), som träffade representanter för näringsliv, kommun och region, för att bland annat tala tillväxt. Inbjuden av partiet inledde Pär Nuder igår det dagslånga besöket i Kristianstad på Krinova, där han fick träffa ett antal lokala företagare samt folk från Högskolan. Han började med att presentera sig själv och sin roll i regeringen. Sedan fick han i korthet redogöra för regeringens syn på tillväxten och pekade då på tre viktiga frågor för regeringen att ta itu med under den kommande mandatperioden: ohälsotalen, integrationen och EMU. Inte minst EMU anser han är av avgörande betydelse för fortsatt tillväxt och klargjorde därmed var han står i den frågan inför höstens folkomröstning. – Om de nya medlemsländerna i Baltikum och Östeuropa går med, men inte vi, så tror jag att vi får svårt att hävda oss på de marknaderna, förklarade han. Därefter fick åhörarna chansen att tycka till om tillväxt och vad regeringen kan göra för att skapa rätt förutsättningar. Bengt Lörstad, Högskolans rektor, passade på att kritisera regeringens långa handläggningstid för det holdingbolag som Högskolan vill starta. Holdingbolaget är tänkt fungera som en länk mellan Högskolan och näringslivet och till exempel omsätta forskning i företagande. Göran Nilsson från Föreningssparbanken tog upp problemet med riskkapitalförsörjningen och att nästan all nyinvestering sker i storstäderna. Lennart Svensson, konsult, undrade om regeringen kunde göra något för att hjälpa honom och andra småföretagare att bygga nätverk, både inom landet och ute i Europa. Pär Nuder erkände att regeringen har haft för mycket av ett ”storföretagarperspektiv” i Sverige och att småföretagarnas betydelse för tillväxten har underskattats. I det sammanhanget underströk han också vikten av att ”tydliga ingångar i samhällsorganisationen” för företagare. – Alla partier behöver bli bättre på att formulera en övergripande politisk hållning vad gäller vem som ska göra vad och på vilken nivå, så att den enskilde vet var ansvaret ligger, förklarade han. Efter trekvart var besöket på Krinova slut och för Pär Nuder väntade möten med kommun- och regionledning samt lokala partikamrater och fackliga företrädare. Peter Maunula 044-185562 peter.maunula@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.