M kovänder om ny politisk organisation

Moderaterna i Kristianstad beslöt i går kväll att trots allt rösta emot den nya politiska organisation som socialdemokraterna och kristdemokraterna har föreslagit. Därmed går moderaterna emot sitt eget beslut.
Kristianstad • Publicerad 12 maj 2003

Som vi berättade i förra veckan röstade centern, moderaterna och folkpartiet för den nya organisationen när ärendet låg på kommunstyrelsens bord, trots att de tre partierna egentligen är emot fördyringen på 1,4 miljoner kronor. Orsaken var att de tre partiernas företrädare uppfattat att Michael Anefur (kd) och Heléne Svensson (s) hotat att lägga beslag på samtliga presidieplatser (ordförande och vice ordförande) i alla nämnder om oppositionen röstade emot eller lade ner sina röster i kommunfullmäktige på tisdag.

Att inte rösta för den nya organisationen skulle äventyra de tre partiernas möjligheter att driva en kraftfull oppositionspolitik, ansåg företrädarna. Som en markering lade centern, moderaterna och folkpartiet dock en protokollsanteckning där de förklarade att de var emot den dyrare organisationen.

Heléne Svensson och Michael Anefur betecknade i förra veckan de tre borgerliga partiernas tal om hot som skrattretande och trams. Michael Anefur förnekade också bestämt att några hot har uttalats.

– Det vore oss fullkomligt främmande, sa han i Kristianstadsbladet. Det är de uttalandena som gjorde att moderaternas fullmäktigegrupp, som ursprungligen tänkt lägga ner sina röster, enhälligt i går kväll beslöt att följa den linje som partierna gav uttryck för i protokollsanteckningen.

– Vi har uppenbarligen missuppfattat Heléne Svensson och Michael Anefur, säger gruppledare Göran Montan. De säger nu att det inte var ett hot. Därför gör vi nu som vi tänkt från början, och förstärker genom att rösta emot den nya organisationen.

Om även de två andra partierna ändrar sig är ännu oklart. Centern fullmäktigegrupp ska ha ett möte ikväll, och folkpartiets grupp har kallats till ett extrainsatt möte en timma före kommunfullmäktige på tisdag kväll.

Matti Stenrosen

044-185590

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.