Mäklare granskas vidare av Fastighetsmäklarnämnden

Ekobrottsmyndigheten har lagt ner utredningen om misstänkts skattebrott mot fastighetsmäklaren Peter Olvsborn. Kollegan Paul Olssons fall utreds fortfarande, även på Fastighetsmäklarnämnden.
Kristianstad • Publicerad 17 juli 2008

– Vi har utvidgat granskningen, vilket innebär att vi granskar flera av Paul Olssons förmedlingar, säger Mikael Heidlund, handläggare på Fastighetsmäklarnämnden.

De två mäklarna fastnade i Skatteverkets garn i samband med verkets särskilda granskning av Kristianstadsmäklare under förra året. Skatteverket spårade fastighetsaffärer gjorda under 2004 och 2005 genom lagfarter på tingsrätten och privatpersoners deklarationer. Skatteverket begärde också in uppgifter från säljare. Möllebackens fastighetsförmedling hamnade sämst. Där visar Skatteverkets granskning att Paul Olsson har undanhållit 49 förmedlingsprovisioner från beskattning. Totalt är det 483 080 kronor samt 120 770 kronor i moms som inte har redovisats under 2005 och 2006.

Skatteverket höjde Paul Olssons inkomst av näringsverksamhet för de två åren med de ovan nämnda summorna. Dessutom får han betala straffskatt.

För att försäkra sig om att få in pengarna begärde Skatteverket i början av oktober hos länsrätten om betalningssäkring av en halv miljon av Paul Olssons tillgångar, vilket länsrätten accepterade. Peter Olvsborn anses ha undanhållit två förmedlingsprovisioner från 2005 från skatt. Det gäller en på 96 000 kronor och en på 30 000 inklusive moms.

Först i mars 2007 fördes beloppen in i den löpande redovisningen. Det bevekade dock inte Skatteverket.

Som lön betraktar skatteverket även de pengar som Peter Olvsborn har tagit ut från ett så kallat avräkningskonto i sin firma. Skatteverket höjde därför hans inkomst av tjänst under inkomståret 2005 med 173 092 kronor. Han fick också betala ett skattetillägg på 40 procent av skatten på den summan.

Paul Olsson och Peter Olvsborn anmäldes till Ekobrottsmyndigheten misstänkta för skattebrott. Utredningen kring Paul Olsson pågår, men Peter Olvsborns fall är avskrivet.

– Det gick inte att bevisa att den misstänkte har begått ett brott, säger Gertrud Holm, chefsåklagare på ekobrottsmyndigheten.

Olvsborn får dock betala in extraskatten. Omprövningsbeslutet gäller även om ekobrottsmyndigheten avskrivit misstankarna om brott.

Skatteverket anmälde också Paul Olsson till Fastighetsmäklarnämnden, där utredning som sagt pågår. Han riskerar att varnas eller att förlora sin auktorisation. Nämnden väntas fatta beslut till hösten.

Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.