Målande mor och son ställer ut på CSK

Emil och Louise Östlunds konst pryder nu sjukhusväggarna.
Kristianstad • Publicerad 10 januari 2011
Paulina Barth tittar in hos Galleri Konstlustan, där målningar av Louise Östlund hänger i främre rummet.
Paulina Barth tittar in hos Galleri Konstlustan, där målningar av Louise Östlund hänger i främre rummet.Foto: 
Paulina Barth tittar in hos Galleri Konstlustan, där målningar av Louise Östlund hänger i främre rummet.
Paulina Barth tittar in hos Galleri Konstlustan, där målningar av Louise Östlund hänger i främre rummet.Foto: 

Emils alster, många i akryl, är färgstarka. Konstkritiker har i recensioner nämnt att han går i expressionisterna van Goghs och Emil Noldes fotspår.

Medan målningarna av Louise Östlund, de som visas i CSK:s galleri för tillfället, går mycket i olika blå- och gråskalor. Både när hon har klippig natur för ögonen, och vårdpersonal i sjukhusmiljö.

Sjukhusmiljö har båda många års erfarenhet av, förstår man av Emil Östlunds historia. Han som patient, hon som anhörig.

Som 15-åring kom han i kontakt med psykiatrin för första gången, fick tunga mediciner, tvångsvård och den felaktiga diagnosen schizofreni.

Först när han var 21 fick han rätt diagnos, Aspergers syndrom. Men då hade han redan fått bestående skador av den tunga medicineringen. Bland annat har han svårt att tala, därför blir det extra viktigt att uttrycka sig i bilder.

Sin första konstutbildning gick Emil Östlund i Helsingborg 1993. År 2000 blev han antagen som debutant på den jurybedömda Vårsalongen på Vikingsbergs konstmuseum i Helsingborg.

Sedan har det rullat på med utställningar och jurybedömningar, senast i fjol på Dunkers kulturhus och Helsingborgs Konstförenings Salong, plus Svenska Konstnärers Förenings utställning för unga konstnärer på Konstnärshuset i Stockholm.

Mamma Louise Östlund gjorde sina första målarstudier 1973-75, har deltagit i jurybedömda utställningar sedan 2003, i fjol bland annat Kullasalongen, och haft flera separatutställningar sedan 2003.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.