Mamma and fick flytthjälp

Takterrassen vid Yllan blev ett perfekt ställe för mamma and att ligga och ruva på. Med 11 nykläckta ungar blev det dock lite mer komplicerat. På måndagen fick familjen flytthjälp.
Kristianstad • Publicerad 19 maj 2008
Susanne Edberg och dottern Anette Edberg flyttade änderna från Yllans tak. Bild: Emilia Olofsson
Susanne Edberg och dottern Anette Edberg flyttade änderna från Yllans tak. Bild: Emilia OlofssonFoto: 

För en månad sedan fick personalen på Logica i Yllan-huset oväntat besök på takterrassen.

En andhona tyckte att den gamla lövhögen i hörnan, under en plaststol, var en härlig plats att lägga sina ägg på. Varmt, soligt och insynsskyddat ett par trappor upp. Utsikt över takåsarna.

- Det var en ren tillfällighet att vi såg henne bland löven och vi lät henne vara i fred. Sedan såg vi att hon ruvade, säger Bo Ljunggren på Logica.

I fredags verkade hon orolig och personalen var rädd att det skulle hända något under helgen. Och det gjorde det. På måndagsmorgonen möttes de av elva nykläckta andungar och en stolt moder som inte verkade särskilt bekymrad. Ungarna åt och badade med samma entusiasm i de utställda matskålarna med vatten och bröd.

Även om platsen var idealisk för en månad sedan, så blev det lite besvärligare med tillökningen. Kanalen ligger två trappor ned. Vad gör man? Susanne Edberg och dottern Anette från Katastrofhjälp fåglar och vilt, KFV, kom till undsättning med håvar och bur. En något besvärad mamma and lyckades nästan flyga iväg och det var det sista man önskade sig, förklarar Susanne Edberg.

- Då hade vi fått gå ned med ungarna till kanalen och hoppas att de kunde locka henne med ropen. Men det hade varit svårt. Att vi fick både mamman och ungarna var det bästa som kunde ske.

Mamma and fångades in och en efter en kunde telningarna hoppa ned i buren. Och det bar iväg till kanalen utanför Yllan. Burdörren öppnades och ut paraderade mamma med ungarna som små kardborrar runt kroppen. Promenaden ledde raka vägen ned i vattnet och familjen tycktes tillfreds med den nya miljön och simmade glatt iväg. Bo Ljunggren fick uppmaningen att höra av sig nästa år om andhonan dyker upp igen.

- Vi lär nog höras av. De brukar återvända till bra ställen och det här gick ju bra till slut, säger Susanne Edberg.

Karolina Alfredsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.