"Man lär sig mycket om handboll"

De tävlade i lilla VM och nu följer de stora VM. Ett par tusen skolbarn fick se proffshandboll i Kristianstad Arena på lördagen. Åtminstone två av dem drömmer om att själva bli proffs en dag.
Kristianstad • Publicerad 22 januari 2011
Foto: 

William Bengtsson, Max Rundqvist och Filip Nilsson går i fyran på Öllsjöskolan till vardags.

Denna lördag sitter de på en av läktarna i Kristianstad Arena, där matchen mellan Tunisien och Österrike strax ska börja.

– Tunisien vinner, säger William Bengtsson.

Filip Nilsson hejar också på Tunisien, tack vare att laget tränat på Slättängsskolan, där de själva tränar, och spelarna skrivit sina autografer på en av väggarna. Vid sidan om fotboll spelar både Filip Nilsson och William Bengtsson handboll och försvarade nyligen sin skola i lilla VM.

– Vi vann alla matcherna i Öllsjö, men förlorade inne i Kristianstad, berättar William Bengtsson.

Han avslöjar att han gärna skulle bli proffsspelare en dag. Det vill Filip Nilsson också, men helst i fotboll.

– Fotboll är roligare, men när man tröttnar på fotboll är handboll roligt, säger han.

– Jag spelar också fotboll och det är jättekul, men jag är bättre på handboll, berättar William Bengtsson.

Det tackar han nästkusinen Oscar Carlén för, till vardags handbollsproffs i Hamburg och i dagarna aktuell som en av de svenska landslagsspelarna. Släktskapet till trots tror William Bengtsson att Sverige får nöja sig med att gå till semifinal.

– Sedan åker de ut där, säger han.

Det tror Lars Rundqvist också. Max Rundqvist är hans barnbarn, så han sitter i sällskap med killarna på läktaren. Däremot tror han inte att Tunisien tar hem lördagens match. Gemensamt för alla fyra är dock att det är tredje matchen de ser i Kristianstad Arena under VM-handbollen.

– Det är kul. Man lär sig mycket om handboll, säger William Bengtsson.

Lasse Bengtsson står nere i biljettkassan och gläds åt alla skolbarn som kommit, även om de får gå gratis.

– Det är inga säljande matcher i helgen, så det passar bra. Det är bara lagens egna hejaklackar som följt med och det hade varit lite pinsamt om det nästan inte varit någon publik, förklarar han.

Som ansvarig för ett av skolområdena i Kristianstad under lilla VM hoppas han också att barnen fått mersmak.

– Vi har haft oerhört många nybörjare som prövat handboll för första gången. Det kommer föreningarna förhoppningsvis att skörda frukten av framöver, säger han.

Peter Maunula 044-185556
Peter Maunula
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.